Koitsanlahti

koitsanlahtiKoitsanlahti on kuuluisa 1600-luvulla perustetusta Koitsanlahden hovista – Suomen ainoasta lahjoitusmaakartanosta. Nykyisin kylän merkittävin nähtävyys on 6-tien varrella sijaitseva Rönkkösen patsaspuisto. Myös Syrjärinteen ortodoksiseen hautausmaahan tsasounineen kannattaa tutustua.

Kylällä kulkee kouluaikoina linja-auto- tai kutsutaksivuorot. 230 asukkaan kylässä myös päivähoitopalvelut ovat kunnossa. Maatalouden pitkät perinteet näkyvät edelleen, sillä kylässä on useita karjatiloja ja muutamia sika- ja hevostiloja. Tiloilta voi ostaa suoraan marjoja ja juureksia.

Kylässä on useita pienyrityksiä, mm. pitopalvelu, ravintola, sähkötarvike- ja asennusliike, keittiökalusteiden valmistaja, taksi sekä osto- ja myyntiliike, jonka pihalla on kesäisin paikallisten tuotteiden myyntikoju. Palveluitaan tarjoavat myös hieroja ja kampaaja. Muut palvelut voi hakea Simpeleeltä (5 km) tai Parikkalasta (10 km). Imatrallekin matkaa on vain 50 km.

Harrastuksia kulttuurimaisemassa
koitsanlahti2Kesätapahtumassa 2003 huuhdottiin kultaa

Kauniissa kulttuurimaisemassa ja kalaisan Simpelejärven rannoilla on jonkin verran vapaa-ajan asuntoja, joita voi vuokrata. Kalastuslupia saa Simpeleen urheiluliikkeestä.

Liikkumismahdollisuuksia tarjoavat kuntopolku/hiihtolatu ja pallokenttä, joka jäädytetään talvella. Kyläyhdistys ylläpitää Hovin rannassa yhteistä uimarantaa, jossa voi myös saunoa ja pestä mattoja. Kylässä toimii kyläyhdistyksen lisäksi maa- ja kotitalousnaiset, eränkävijät ja kaksi jakokuntaa. Kyläläiset ovat perustaneet yhteisen vesihuolto-osuuskunnan. Kylälle on laadittu ympäristö- ja kyläsuunnitelmat.

Nähtävyydet: hovi ja patsaspuisto
koitsanlahti3Koitsanlahden Hovi perustettiin 1600-luvulla ja se on Suomen ainoa lahjoitusmaakartano. Hovin historia kertoo Ruotsin suurvalta-ajasta ja talonpoikien asemasta 1600-1800-luvuilla. Suomen itsenäisyyden ajan Koitsanlahden hovi on kuulunut valtiolle. Maa-alueet jaettiin sotien jälkeen siirtolaisille. Rakennukset kuuluvat nykyisin Museovirastolle. Hovi ympäristöineen on suojeltu kulttuurimaisema, jota hoidetaan säännöllisesti.

Veijo Rönkkösen puutarhassa on 450 patsaan puisto, jota ihastelemaan kannattaa pysähtyä. Kukkaloiston keskeltä löytää joogaavia ihmishahmoja, leikkiviä lapsia ja eri kansallisuuksia edustavia patsaita. Patsaspuiston levähdyspaikalla toimii kesäaikaan kioski.

Valokuvat Koitsanlahden kyläsuunnitelmasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *