Kaukopään Martat

Martat on yli satavuotias kotitalousneuvontaa antava kansalaisjärjestö, joka edistää kotien ja perheiden hyvinvointia ja kotitalouden arvostusta. Vuosina 2017–2019 marttaillaan teemalla ”Elämä on parasta itsetehtynä”. Imatran Kaukopään Martat toimii vireästi ja yhdistykseen kuuluu noin 50 jäsentä.

Kaukopään Marttojen yhteystiedot: puheenjohtaja Eija Tynkkynen-Perttula, puh. 040 730 7291. Lisätietoja toiminnasta ja tarkemmat yhteystiedot löytyvät täältä.

Kaikkihan osaavat siivota! 18.9.2017

Seija Häkkinen Tainionkosken Martoista kertoi meille siivousmenetelmistä ja puhdistusaineista. Olimme kutsuneet tilaisuuteen myös Rautionkylän ja lähiseudun asukkaita päivittämään tietoja siivouksesta. Ilmeisesti kaikki osaavat siivota, koska muita kuin marttoja oli vain kaksi.

Siivouksen tarkoitus on poistaa likaa ja siivouksessa on tärkeää aseptiikka eli hygieeninen siivousjärjestys. Se tarkoittaa, että siivotaan ylhäältä alas ja puhtaasta likaiseen. Saimme myös tietoa siivousmenetelmistä. Nykyisin suositellaan ns. vedetöntä siivousta. Se tarkoittaa, että välineet kostutetaan valmiiksi eikä vettä kuljeteta mukana. Vedetön siivous keventää siivoamista. Lisäksi keskustelimme perussiivouksen ja ylläpitosiivouksen eroista. Ylläpitosiivous on ns. viikkosiivous, jolla säilytetään haluttu puhtaustaso. Perussiivous on ns. suursiivous, jossa käytetään enemmän vettä ja mekaniikkaa kuin ylläpitosiivouksessa.

Seija esitteli erilaisia siivousvälineitä. Esimerkiksi säädettävät varret siivousvälineissä ovat tätä päivää, eiväthän kaikki ihmisetkään ole samanpituisia. Tutustuimme myös mikrokuituliinoihin ja niiden ominaisuuksiin. Mikrokuitu poikkeaa muista kuiduista muotonsa puolesta: mikrokuitu on kolmiomainen kun muut kuidut ovat pyöreitä. Mikrokuituliinojen puhdistusteho jopa ilman puhdistusaineita perustuu juuri mikrokuidun muotoon kun se kolmiomaisena pureutuu lian alle. Jotta mikrokuituliina säilyttäisi ominaisuutensa se pitää pestä oikein: valkaisevan pyykinpesuaineen ja huuhteluaineen käyttö on kielletty ja mikäli mikrokuituliina pestään muun pyykin mukana, se pitää laittaa pesupussiin.

Seija kertoi myös puhdistusaineista. Kotisiivouksessa riittää neutraali yleispuhdistusaine lähes kaikkeen puhdistukseen. Ainoastaan kylpyhuoneen ja WC-tilojen siivoukseen voi Seijan mukaan tarvita vahvempia puhdistusaineita. Puhdistusaineiden annosteluohjeita on syytä noudattaa, sillä liika puhdistusaine jää puhdistettavalle pinnalle ja aiheuttaa pintojen nopeampaa likaantumista.

Kaiken kaikkiaan saimme hyvän tietopaketin siivousmenetelmistä ja puhdistusaineista.