Änkilä

ankila2Änkilä on pitkänomainen kylä Simpeleen eteläpuolella, valtatie 6 molemmin puolin. Imatralle matkaa on noin 40 km. Keväisin rehevää, kumpuilevaa maisemaa täplittävät kukkivat valkovuokot, jopa sini- ja kangasvuokot.

Runsaan 300 asukkaan kylässä on huoltoasema, jossa on myös kauppa. Muut palvelut haetaan 3-5 km:n päästä Simpeleen keskustasta. Asukkaat asuvat pääosin omistusasunnoissa, jonkun verran on mahdollisuuksia myös vuokraukseen. Tarvittaessa kylältä löytyy myös vapaita tontteja.

Vireää toimintaa
Maatalousyrittäjien lisäksi kylällä on paljon pienyrittäjiä, mm. linja-autoyrittäjä, puusepänliike, mökkivalmistusta, ratsastustalli, puutavaraliike, sora- ja betonituotantoa sekä kuljetuspalvelua.

Vireä kylätoimikunta järjestää tapahtumia kuukausittain. Harrastusmahdollisuudet liittyvät lähinnä omaehtoiseen liikkumiseen ja kalastukseen. Kalastusmahdollisuudet ovat hyvät, sillä järvien (mm. Silamus, Koantaus ja Pitkäjärvi) ja lampien lisäksi, kylän läpi virtaavat Hiitolanjoki, Silamusjoki ja Torsanjoki.

Hiitolanjoen teollisuushistoriaa
ankilaNähtävyyksistä merkittävin on Hiitolanjoki. Jokivarressa on kolme vesivoimalaitosta Ritakoskella, Lahnasenkoskella ja Kangaskoskella. Aluetta kunnostetaan teollisuushistorialliseksi museoalueeksi. Ritakosken ja Lahnasenkosken väliin on rakennettu maisemapolku, joka seurailee uittomiesten vanhoja rantapolkuja. Sen varrella on myös heittokalastuslaituri ja lähistöllä nuotiopaikka ja lintujen tarkkailulava.

Kunnostushankkeen yhteydessä pyritään mahdollistamaan Laatokan lohen nousu kutemaan aina Torsanjärvelle saakka. Yhteistyö Venäjän kanssa mahdollistaa sen, että rajan toiselle puolelle pääsee kalastamaan ja retkeilemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *