Innasennurkka, Kaljusenselkä

inna2Innasennurkka ja Kaljusenkylä ovat rauhallisia maaseutukyliä lähellä Simpeleen taajaman palveluja. Pinnanmuodoiltaan vaihtelevassa maisemassa avautuvat vuoroin upeat järvi- ja maanviljelysmaisemat. Suomen kauneimmaksi maitotieksi valittiin 1995 Kivijärven Salmesta Pitkäjärvelle kulkeva tie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKylän keskus entinen koulu
Pitkäjärven entinen koulu on kunnostettu toimintakeskukseksi. Kyläyhdistyksen omistama koulu remontoitiin Leader-tuella, jotta se soveltuisi paremmin juhla-, harrastus- ja kokouskäyttöön. Kyläyhdistys tarjoaa koulua majoitus- ja kokoustiloiksi suuremmillekin ryhmille. Käytettävissä ovat keittiö, sauna ja peseytymistilat. Koulun yhteydessä on myös vuokra-asuntoja.

300 asukkaan kylässä toimii ruokajakelupalvelu sekä inja-auto-, sähköasennus-, maansiirto-, metsäkone-, IT- ja maatalousyrityksiä. Lähimmät koulut, kaupat ja muut julkiset palvelut saa Simpeleen taajamasta 6 km:n päästä. Alueelta voi vuokrata vapaa-ajan asuntoja.

Luonnossa liikkuminen, metsästys ja kalastus ovat suosittuja harrastuksia. Kansalaisopiston kurssilla voi verhoilla huonekaluja. Yhteistä toimintaa järjestävät myös Innasennurkan-Kaljusenkylän kyläyhdistys, Simpeleen Seudun Eränkävijät ja Pitkäjärven Maa- ja kotitalousnaiset.

Nähtävyydet: Haukkavuori ja Kalterijääkärin muistomerkki

inna3Kuva E-K:n maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus
Kylässä sijaitsee yksi Etelä-Karjalan upeimmista näköalapaikoista. Sarajärven Haukkavuori on lähiympäristöään n. 80 metriä korkeampi, joten vuorelta avautuvat upeat maisemat ympäröiville järville ja metsiin. Haukkavuori on suosittu retkeilykohde, jonka jylhät rinteet soveltuvat myös kiipeilijöiden harjoittelupaikoiksi. Haukkavuoren kautta ovat kulkeneet monet rauhojen rajat aina Pähkinäsaaren rauhasta (1323) Uudenkaupungin rauhaan (1721).

Koantausjärven Iivanansaaressa sijaitseva Kalterijääkärin hautakammio on täydellinen kopio Pietarin Spalernajan vankisellistä, jossa simpeleläinen jääkäri Reinikainen odotti kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa 1916-17. Päästyään vapaaksi hän rakensi hautakammion muistomerkiksi jääkäriaatteelle. Hautakammiossa on Reinikaisen tuhkauurna, miekka ja kunniamerkit sekä jääkäripatsas. Saareen pääsee vain vesitse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *