Simpele

simpele2 Simpele on Rautjärven luonnonläheinen keskustaajama, jossa asuu 2200 asukasta. Taajamassa on hyvät palvelut, mm. peruskoulu, lukio ja terveyskeskus hoivaosastoineen sekä runsaasti yrityksiä päivittäistavarakaupoista majoituspalveluihin. Lapsiperheet arvostavat turvallista asuinympäristöä ja hyviä harrastusmahdollisuuksia. Koulujen luokkakoot ovat sopivia ja Rautjärven lukio on sijoittunut hyvin maanlaajuisessa lukiovertailussa.

Simpeleen taajama rakentui tehtaan savupiipun ympärille 1800-luvun lopussa. Ensin Juvankosken rantaan rakennettiin saha ja tiilitehdas. 1900-luvun alussa toiminnan aloitti paperitehdas. Tehtaan vaikutus oli merkittävä mm. Simpeleen kuntaa perustettaessa. Tehdasyhdyskunnalle laati asemakaavan 1917 Uno Ullberg, joka myöhemmin toimi Viipurin kaupunginarkkitehtina.

Tehtaan merkitys on edelleen suuri. M-Realin paperi- ja kartonkitehdas on kunnan suurin työnantaja ja sen tekemät investoinnit takaavat monien työpaikat tulevinakin vuosina.

Uusille asukkaille Simpeleeltä löytyy edullisia, kaavoitettuja tontteja, joilla kunnallistekniikka on valmiina. Kerros- ja rivitaloissa on kohtuuhintaisia vuokra- ja omistusasuntoja. Kulkuyhteydet ovat hyvät. Imatralle on matkaa 40 km, Lappeenrantaan ja Savonlinnaan 80 km.

Monipuoliset harrastusmahdollisuudet

simpeleKansalaisopisto, seurakunta, urheiluseurat ja useat yhteisöt tarjoavat monipuolista harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa ympäri vuoden kaikenikäisille asukkaille. Simpeleen keilahalli on uusinnan jälkeen ehkä maailman nykyaikaisin kaksiratainen keilahalli. Konkalammen hiihtokeskuksessa voi lasketella, laskea pulkkamäkeä, hypätä hyppyrimäestä ja hiihtää valaistuilla laduilla. Kylällä on kaksi uimarantaa ja venepaikkoja. Keskellä kylää sijaitsee urheilukeskus pinnoitetuin juoksuradoin, pallokenttä sekä jääkiekko-kaukalo/ tenniskenttä. Kirjasto on nykyaikainen kokous- ja näyttelytiloineen. Nuorisolla on oma kohtaamispaikka Kotilo, jossa on tiloja kerhoille ja bändeille. Kylän ympärillä on hyvät ulkoilu-, marja- ja sienimaastot.

Tapahtumia ja nähtävyyksiä
Simpele tunnetaan jokakesäisistä Antiikki ja Keräily -kesäpäivistä. Tutustumisen arvoisia kohteita ovat mm. Wanha Pappila, Simpeleen kirkko sekä kirkon vierellä oleva vuonna 1953 valmistunut sankarihautamonumentti, joka on taiteilija Eila Hiltusen käsialaa.

Simpele tunnetaan myös simpeleläissyntyisen Aili Runteen säveltämästä ja sanoittamasta humpasta ”Simpeleen siiat ja Parikkalan piiat, niille ei vedä vertoja mikkään muu…” sekä Helena Anttosen paikalliselle murteelle käännetystä Aku Ankasta Kaik lutviutuup.

Simpeleen kyläyhdistys ry.
Syksyllä 2005 perustettu Simpeleen kyläyhdistys ry. (rekisteröity kesällä 2006) järjestää erilaisia tapahtumia ja toimii kyläläisten hyväksi. Simpeleen kyläsuunnitelma on Suomen ensimmäisiä kuntakeskusten tekemiä kyläsuunnitelmia. Sen yhtenä pääkohteena on palauttaa John Hausen 1930-luvulla suunnittelema Tehtaanpuisto entiseen loistoonsa ihmisten vapaa-ajan viettopaikaksi.

Simpeleen kyläyhdistyksen puheenjohtaja:
Kaisa Järvinen
Simpeleentie 74, 56800 Simpele
puh. 040 849 7906, s-posti: simpele.pappila(at)gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *