Tapavainola

Tapavainolan kylän nimi on harvinainen ja herättää monia arvailuja nimen alkuperästä. Onko kyse hyvistä vai pahoista tavoista? Entä vainot? Onko ollut tapana vainota jotakuta?

Niin tai näin, kylä on tänä päivänä elävä ja elinvoimainen asuinyhteisö. Perinteinen maatalousväestö, vanhat ja uudet omakotiasukkaat, yrittäjät ja kylätoimijat pyrkivät yhteistuumin kehittämään kylästään kaikinpuolin hyvää ja viihtyisää paikkaa asua. Eri-ikäisiä asukkaita löytyy aina vauvasta vaariin saakka.

Kylän keskukseksi on kehittynyt ja palannut perinteikäs Tapavainolan seurojentalo, jonne kokoonnutaan pitämään kokouksia, järjetetään tapahtumia ja erilaista harrastustoimintaa. Talon palvelut ja tarjonta kehittyvät jatkuvasti.

Kylä on ihanteellisella etäisyydellä taajaman palveluista, mutta kuitenkin ”maaseudun rauhassa”. Uusia taloja rakennetaan ja vanhoja kunnostetaan. Kyläyhdistys on esittänyt kaupungille keskitetyn vesi- ja viemärijärjestelmän rakentamista. Tässä vaiheessa tosin näyttää siltä, että laajaa vesihuoltohanketta ei saada toteutettua.

Perinteinen maatalous on muutaman yrittäjän varassa. Pääasiallinen toimeentulo saadaankin joko yritystoiminnasta tai palkkatyöstä.
Yrityksiä kylältä löytyy muutamia. Vanhin ja suorastaan harvinainen yritysmuoto oli yli 80 vuotta toiminut Luotosen Vehnämylly, joka lopetti toimintansa 2012 aikana. Uudempaa yritystoimintaa edustavat kulta- ja korutöihin erikoistunut Kulta-Gabriel, erilaiset hitsaus- ja koneen korjausyritykset, hyvinvointipalvelut ja puutavaran sahaus.