Karvajalanjoen vuosikokous

Karvajalanjoen suojeluyhdistys ry vuosikokous pidetään Haikolan laavulla su 26.5. klo 14.

Tarjolla makkaraa ja nokipannukahvia. Kokouksen jälkeen talkoilla laavun ja ympäristön siivousta, yms tarpeellista huoltoa.
Tervetuloa!
Psta: Heljä, sihteeri

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Karvajalanjoen vuosikokous

Onnea äideille!

 

Leväsen kyläsivut toivottavat kaikille äideille oikein hyvää äitienpäivää sekä lähellä että kaukana!

Huhtikuun aurinko ja lämpö haihtuivat muutamaksi päiväksi vapun jälkeen. Vaikka äitienpäivän seutuun maamme itäpuolella, ja Ilomantsissakin, nähtiin jo hellelukemia, Leväsen seutu pysyi tavallisisssa lukemissa. Ja ehkä hyvä niin, sillä kenties vältyimme kovilta ukkosiltakin. Äitienpäivää edeltävänä päivänä ja yönä vettä tuli riittävästi kaakosta tulleen matalapaineen myötä. Tuulisena äitienpäivänä pilviverho välillä rakoilee ja aurinkokin näyttäytyy. Viikosta on luvassa tulla istuttajan unelma: kohtalaisen lämmin ja aurinkoinen ja yöhallaton. Tiedossa on töitä myös pölyttäjille.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Onnea äideille!

2019 Wappu ilman lunta!

2019 Wappua juhlitaan Taipalsaaren Leväsissä aika keväisessä kelissä. Pitkään Fennoskandian yllä sinnitellyt sulkukorkeapaine on tuonut mukanaan kolmatta viikkoa melkein pelkkää auringonpaistetta. Välillä on päivisin  käyty jo kesäisissä lämpötiloissakin; pariakymmentä hätyyteltiin, vaikka öisin saattoi olla useita asteita miinuksella synnyttäen kunnon hankiaiset eli hankikannon.  Runsas lumipeite haihtui yöpakkasten ja auringon porotuksen myötä suureksi osaksi ilmaan. Saimaan vedenpinta on hyvin alhaalla; mahtaako vesistön pohjoisosien sulamisvedet muuttaa tilannetta kovin paljoa. Paksu lumivaippa piti roudan melkein kokonaan poissa. Jos joku jätti palsternakkoja, porkkanoita, maa-artisokkia, sipuleita ja jopa perunoita syksyllä maahan, niin hän on saanut nauttia jo viikkojen ajan erinomaisesti maassa säilyneistä tuoreista herkuista. Hauki on ollut Pien-Saimaalla kudulla jo kotvan ja tänään koivu on jo herkän vihreä; uutta pesäkoloa etsiviä kimalaisia ja ampiaisia, perhosia, kärpäsiä ja itikoita näkyy ja kuuluu – ja lukuisat linnut pitävät keväistä kuoroaan. Se on sitten kevät!

(MM)

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa 2019 Wappu ilman lunta!

Kyläyhdistyksen rekisteröinti vireillä

Julk. 11.4.2019 by MM. Leväsen alueen kyläyhdistyksen rekisteröinti on vireillä PRH:ssa. Yhdistyksen nimeksi valittiin Leväsen seudun kyläyhdistys. Puheenjohtaja on Asko Saikko ja hallituksessa toimii kuusi jäsentä.

Psta, sihteeri (MM)

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Kyläyhdistyksen rekisteröinti vireillä

Pakkolunastetut maat palautetaan

 

”Arvaisko, riittäiskö yksi tykillinen haukisoppaa huomiseen tilaisuuteen”, miettii Leväsen alueen kylätoimikunnan puheenjohtaja Asko Saikko sunnuntaina.

1.4.2019 Peltoi. Metsähallituksen, valtiovarainministeriön ja puolustushallinnon kanssa eri tasoilla käydyt monimutkaiset ja sitkeät neuvottelut ovat viimein kantamassa hedelmää: Taipalsaaren ampuma- ja harjoitusalueen käyttöön vuosikymmeniä sitten pakkolunastetut maat aioitaan palauttaa entisille omistajilleen. Konkreettisena ensiaskeleena on tänään maanantaina 1.4.2019  klo 8-16.30 Peltoin Sillanmäessä sijatsevalla pelastuskokoontumispaikalla järjestettävä tiedotustilaisuus. Tilaisuuteen toivotaan mahdollisimman runsasta alueen asukkaiden osanottoa, vaikka tieto tilaisuudesta tulikin viime tipassa paikallisyhdistysten yhdyshenkilöille.

KHO antoi perustuslakivaliokunnan ja oikeuskanslerin myönteisen kannanoton jälkeen perjantaina suullisen luvan helmikuussa uudelleen perustetun Maanhankintalautakunnan toiminnan aloittamiselle. Maanhankintalaki, jonka pohjalta muodostettiin Maanhankintalautakunta, säädettiin 1945 heti sodan jälkeen. Nyt suunnitellut toimenpiteet pakkolunastuksien perumiseksi mahdollistaa juuri ennen hallituksen hajoamista maanhankintalakiin hyväksytty asetusmuutos, jolla valtion maaomaisuutta on mahdollista ensin ”pakkolunastaa” ja sitten siirtää uusille omistajille eli tässä kyseisessä tapauksessa entisille maanomistajille.  Taipalsaaren tapaus tulee olemaan parlamentaarisesti valitun lautakunnan ensimmäinen konkreettinen toimi ja sen onnistumista seurataan tiiviisti sekä valtionhallinnon että hallinto-oikeuden taholta.

Lautakunnan ensimmäisen kokoontumisen yhtenä tarkoituksena on saada kokonaiskuva pakkolunastetuista maista ja niiden entisten omistajien tilanteesta sekä pakkolunastuksen vaikutuksista alueen asukkaiden toimeentuloon vuosikymmenten aikana. Kartoituksen perusteella on helpompi päättää mahdollisten rahallisten haittakorvausten määrästä omistajille. Lyhyestä varoitusajasta johtuen lautakunta ei edellytä tilaisuuteen saapuvilta kirjallisten lunastusasiakirjojen, ym. esittämistä, vaan se on varautunut  dokumentoimaan ja käsittelyn pohjaksi myös hyväksymään suullisetkin, toisin sanoen huomenna videoitavat lausunnot. Maahankintalautakunnan puheenjohtajaa, maaylineuvos Theodor  Strandensköldiä on ohjeistettu suorittamaan mahdollisuuksien mukaan suullinen asioiden käsittely koko prosessin osalta. Tämän vuoksi kaksitoistahenkisellä lautakunnalla on mukanaan riittävä määrä avustavaa henkilökuntaa ja kalustoa. Videohaastattelujen on määrä tapahtua siirrettävissä parakeissa, jotka myöhään sunnuntai-iltana tuotiin rekkakuljetuksin paikalle.

Peltoin raitilla myöhään sunnuntai-iltana tavoitetut henkilöt ottivat pääosin myönteisesti vastaan tiedon uudesta ja useimmille yllätyksellisestä käänteestä, vaikka huhuja matalalla profiililla käydyistä neuvotteluista valtiovallan kanssa onkin kylillä liikkunut. Samalla oltiin tosin huolissaan, millaisia vaikutuksia aktiivisen harjoitustoiminnan siirrolla olisi koulutustoimintaan. Kirkonkylän sankarihaustausmaalla kun on kyläläisille tuttuja nimiä muistokivissä ja maanpuolustushenki elää vahvana. Pakkolunastukset toisaalta koettiin nekin raskaasti.

Tämänpäiväisen tilaisuuden järjestelyihin on myös pyydetty apua paikallisilta järjestöiltä. Pj. Asko Saikko on valjastanut paikallisen kylätoimikunnan jäsenet vastaamaan mm. ruokatarjoilusta. Kylätoimikunnan tapahtumavastaava Ritva Tujula kertoo, että alkuruuaksi tarjotaan maa-artisokka-perunakeittoa ja pääruokana on haukikeittoa ruisleivän ja sämpylöiden kera.

Pitkämatkalaisille on harjoitusalueella tilaisuutta seuraavana yönä tarjolla majoitus puolijoukkueteltoissa. Varusmiehet toimivat kipinämikkoina, joten vieraat saavat makoisan, keskeytymättömän unen. Maanantai-illan ja tiistain ruokailut tapahtuvat alueen sotilaskodissa. Autolla liikkeellä oleville jaetaan ilmainen polttoainekortti, jolla voi tankata harjoitusalueen polttoainepisteessä. Tankin lisäksi myös max. 10-litran kanisterin saa täyttää. Kortit ovat voimassa tiistai-iltaan klo 21 saakka, johon mennessä harjoitusalueelta on kaikkien poistuttava. Kuutostieltä on Taavetista ja Lappeenrannasta ja Mikkelin suunnasta valtatie 26 käyttäville on Savitaipaleelta viitoitus kokoontumispaikalle.

-MM

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Pakkolunastetut maat palautetaan

Kyläyhdistys rekisteröidään

Julk. 8.4.19 @ 9:50 by MM.  Leväsen alueen kylätoimen vuosikokous 7.4.19 klo 13-15 valitsi seuraavat henkilöt kylätoimikuntaan: Asko Saikko (pj.), Marita Nisonen (tal.hoit.), Mauri Mustonen (siht.), Markku Talka, Pauli Mikkola, Soile Mikkola, Esa Lautala ja Ritva Tujula. Kokous päätti myös rekisteröidä kyläyhdistyksen. Rekisteröinti katsottiin tarpeelliseksi useasta syystä, mm.: oikeustoimikelpoisuus, mahdollisuus anoa julkista tuki- ja hankerahoitusta, ottaa tapahtuma- ja talkoovakuutuksia.

Leväsen metsästäjien puheenjohtaja Veli-Pekka Leinonen esitteli metsästäjien suunnitelmissa olevaa hanketta tukikohdan rakentamisesta Leväsiin. Tukikohtaa voisivat vuokrata myös muut alueen toimijat metsästyskauden ulkopuolella. Leinonen toivoi, että kyläyhdistyskin osallistuisi tuleviin talkoisiin.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Kyläyhdistys rekisteröidään

Uusivuosi Leväsissä klo 19-21

Vuosi 2019 otetaan Leväsissä vastaan klo 19-21 metsän hämyssä metsästäjien majalla, Suolahdentien varrella entisen Leväsen kyläkoulun lähellä. Maken jätkänkynttilät opastavat Suolahdentieltä.

Ohjelmassa:

– Kuulumisten vaihtoa

– Arpajaiset

– Onnenpyörä

– Reilun vuosikymmenen kattava video- ja diakooste

♥ Ilmainen kahvi + pulla + kuuma mehu

♦ Grillimakkara + perunasalaatti pikkurahalla

Kaikki lämpimästi tervetuloa!

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Uusivuosi Leväsissä klo 19-21

Hyvää Joulua!

Leväsen kylätoimikunta toivottaa Hyvää Joulua 2018 kaikille, niin lähellä kuin kaukana!

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Hyvää Joulua!

Hyvää veteraanipäivää!

Leväsen kyläsivusto kunnioittaa kaatuneitten muistopäivää. Ja toivottaa samalla heleää helluntaita kaikille.

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Hyvää veteraanipäivää!

Hyvää äitienpäivää 2018!

Leväsen kyläsivut sydämellisesti kiittävät kaikkia äitejä lähellä ja kaukana ja toivottavat kaikille hyvää äitienpäivää 2018!

Kauan odotettu korkeapaine on keikauttanut säät siihen malliin, että varman päälle pelaajat ovat harkinneet viettää juhannusta toukokuussa, kun on kerrankin hyvä sää.

Pintamaa on kuivunut, mutta vettä virtaa sekä näkyvillä että maan alla oikein kunnolla. Pelto- ja puutarhatyöt ovat hyvässä vauhdissa. Kimalaisia pörrää vilkkaasti, linnut laulavat, koivu lehtii ja vedetkin alkavat lämmetä auringon porottaessa pilvettömältä taivaalta. Päivälämpötila hipoo jo hellerajaa. Yöllinen hallanvaarakin on väistymässä.

 

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Kommentit pois päältä artikkelissa Hyvää äitienpäivää 2018!