PISA 2013 – Tiedote 22

Pien-Saimaan veden laatu alkukesällä 2012

Veden laatu oli erinomainen Vehkataipaleella ja hyvä kuudella näytepisteellä eli Kopinsalmessa  ja Riutan-, Piiluvan-, Sunisen-, Mikonsaaren- ja Niemisenselällä. Tyydyttävä veden laatu oli seitsemällä näytepisteellä eli Maavedellä, Koneenselällä, Taipalsaaren kirkonkylän edustalla ja Jokilahdessa sekä Kaupunginlahdella.  Pappilansalmessa veden laatu oli välttävä ja Lavikanlahdella huono. Veden laatu luokitellaan asteikolla erinomainen – hyvä – tyydyttävä – välttävä – huono. Laatuluokka määritellään useiden veden laatua mittaavien parametrien perusteella.

Kevään 2012 näytekierroksella veden Pien-Saimaan veden laatu oli edelliskevättä huonompi Kopinsalmea lukuun ottamatta kaikilla näytepisteillä. Edeltävä vuosi on ollut olut sateinen. Tästä syystä valumat ja kuormitus valuma-alueelta ovat olleet suuria. Samasta syystä myös veden pinta on tänä kesänä korkealla.

Keväällä täyskierron jälkeen vesimassa oli täysin hapettunutta. Fosforipitoisuudet olivat melko korkeita, erityisesti kirkonkylän edustalla. Samoin levämääriä ilmentävät klorofyllipitoisuudet olivat korkeita.

Sinileviä on havaittu paikoittain, mutta vielä melko pieniä määriä. Yleisöhavaintoja sinilevistä on tullut Huhtiniemestä, Skinnarilasta ja Merenlahdelta sekä Taipalsaaren kirkonkylän ja Konstun edustalta.

Läntisen Pien-Saimaan veden laatua tarkkaillaan kattavalla näytepisteverkoston avulla neljä kertaa vuodessa otettavilla näytteillä. Seuraava näytteenotto-kierros on elokuussa. Sinileviä tarkkaillaan uimarannoilla sekä Huhtiniemen vedenottamolla viikoittain. Myös yleisön havainnot ovat aina tervetulleita.

Lisätietoja:
Raija Aura
PISA 2013 projektikoordinaattori
040 – 5843 278
Lappeenrannan seudun ympäristötoimi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *