Lappeelaiset juhlapiirakat

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pyhäpiirakat, juhlapiirakat, perinnepiirakat, umpipiirakat tai vaan piirakat.

OHJE:        n. 20 kpl, halkaisija 15 cm
Puuro:
2 kkp riisiä
vajaa 1 l maitoa/maitojuomaa
2-2½ tl suolaa
keittämisen alussa nokare rasvaa
Haudutus n. 1 t
Anna puuron jäähtyä hiukan ennen kuin alat tehdä piirakoita

Kuoritaikina:
2/3 pkt hiivaa
½ l vettä (osa voi olla omenamehua)
50 gr margariinia
2 – 2½ tl suolaa
2 rkl sokeria (taittaa jauhon makua)
vehnäjauhoja (pehmeä, mutta kaulittava taikina)
Nostatus n. ½ t

Valmistus:
Kauli yksi kerrallaan, puuroa reilusti muttei liikaa
Paina lautasella puolikuun muotoinen piirakka
ja koristele halutessasi  piirakalle piparkakkureunus lusikan varrella
Ei nostatusta, vaan pellin täytyttyä pistele haarukalla ja voitele munalla
ja paista 225ºC  n.12 min.

Uunista oton jälkeen:
Voitele sulatetulla rasvalla ja pinoa  päällekkäin hetkeksi