Ministeriöstä vihreää valoa: Pien-Saimaalle siirtoistutetaan norppia!

Helmikuussa käyntiin pyörähtänyt Kivisalmen pumppaamo kierrättää Vehkataipaleen pumppaamon tuomaa Suur-Saimaan vettä Pien-Saimaalle.

Helmikuussa käyntiin pyörähtänyt Kivisalmen pumppaamo kierrättää noin seitsemän kilometrin päässä sijaitsevan Vehkataipaleen pumppaamon tuomaa Suur-Saimaan vettä edelleen Pien-Saimaalle.

Levänen 31.3.15 klo 23:50. (Päivitetty 1.4.15. klo 00:14 ja 00:27.) Tiistaina myöhään iltapäivällä Taipalsaarelta Lappeenrannan suuntaan matkanneiden oli pakko hieraista silmiään: Leväsensalmen kannaksen ja uuden Kivisalmen pumppaamon kohdalle oli ilmestynyt yllättävä kieltoalue, saimaanorpan siirtoistutusalue! Nopea soittokierros mm. lähialueiden toimijoille ja päättäjille sekä vaalikiertueelta tavoitetulle ympäristöministerille kuitenkin vakuutti – Pien-Saimaa on Suomen pilottihankkeena saamassa ”Pääsiäisen seutuun” (suora lainaus, tarkkaa päivää ei suostuttu aneluista huolimatta kertomaan) kuusi uhanalaisen saimaannorpan kuuttia ja kuusi vanhempaa norppaa. Jokaisella kuutilla on ainakin emä mukana.  Täysikasvuisia uroksia on toistaiseksi kaksi.

Tämänvuotinen erityisellä jännityksellä odotettu pesintä kaikkialla Suur-Saimaalla onnistui merkittävästi yli ennakkoarvioiden. Vastikään lähinnä jäältä suoritetussa kevätseurannassa, johon osallistui myös Taipalsaaren Peltoin kalastuskunnan edustajia, poikasia laskettiin syntyneen ennätysmäärä, noin 85 kappaletta, mikä määrä yllätti tutkijat ja suojelusta vastaavat virkamiehet sekä ympäristöministerin. Poikueet olivat myös poikkeuksellisen isoja, jopa kolmen kuutin poikueita tavattiin. Kokonaismääräkin on niin poikkeuksellisen suuri, että ilman nyt toteutettavia siirtoistutuksia ministeriössä ja Joensuun yliopiston tutkijoiden keskuudessa pelättiin jopa eri norppayhdyskuntien aikuisten jäsenten välille syntyvän repiviä reviiritaisteluja, joiden kärsijöinä olisivat ennenkaikkea tänä talvena syntyneet kuutit. Ympäristöministeriöstä vakuutetaan, että Suur-Saimaan populaation tämän vuotinen vahva kasvu ei vaarannu siirtoistutusten myötä.

GoSaimaan edustajan mukaan Saimaannorpan tulon Pien-Saimaan alueelle toivotaan tuovan luontoturisteja erityisesti Keski-Euroopasta, jonne nyt on suunnattu voimakasta mainontaa venäläismatkailijoiden tyytyessä lähinnä pistäytymään Lappeenrannan alueen viime aikoina yleistyneissä kauppojen loppuunmyynneissä. Alueen hotelli- ja mökkiyrittäjät sekä luontopalveluja tarjoavat tahot ovatkin syystä innoissaan norppien tulosta.

Lappeenrannan kaupungin ja Taipalsaaren kunnan erityisesti kestävään kehitykseen liittyvien ympäristötavoitteiden kannalta norpan saaminen molempien kotivesille on erittäin tervetullut asia, todetaan kuntien yhteisessä tiedotteessa. Norppa ikäänkuin kruunaa viime vuosina sekä julkisin että yksityisvaroin ja myös merkittävin talkoopanostuksin Pien-Saimaan PISA-hankkeen puitteissa suoritetut suuret, miljoonaluokan ponnistukset. Suurin yksittäinen vedenlaatuun tehty investointi,  juuri käyttöönotettu tehokas vedenpumppaamo Taipalsaaren ja Lappeenrannan rajalla, lisää veden virtausta huomattavasti ja ainakin normaaleina talvina lukuisat kapeikot ja salmet pysyvät mitä todennäköisimmin sulina, mahdollistaen norpille paljon avovettä, jolloin ne eivät ole niin riippuvaisia vaivalla auki pitämistään hengitysavannoista. Norpat voivat paremmin keskittyä kalastamaan ja pysymään siis paremmassa kunnossa läpi talven. Satojen saarien rannat ja kiemurteleva rantaviiva tarjoavat silti yllin kyllin lumipeitteisinä pysyviä lahdelmia poikasille suojaa antavien lumipesien tekoon. Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimesta ja Taipalsaaren kunnasta kuitenkin vakuutettiin, ettei pumppaamoa oltu suunniteltu norppien elinolojen helpottamiseksi. Molemmilla tahoilla ollaan silti ilahtuneita lisääntyneen virtaaman tuomasta helpotuksesta norppien talvikauden olosuhteisiin.

Pien-Saimaalla juuri päättyneen PISAn jatkohankkeena toteutetun talvinuottauksin suoritetun hoitokalastuksen erinomainen tulos antoi ympäristöministeriötä konsultoineiden Etelä-Karjalan kalatalousalueen edustajille lopullisen varmuuden siitä, että Pien-Saimaa pystyy tarjoamaan riittävästi muikkua ja muuta pikkukalaa tässä vaiheessa noin 15-25 norpan yhdyskunnalle. Nyt Leväsensalmeen ja Kopinsalmeen tuotavien yhteensä kahdentoista norpan uskotaan kevään mittaan levittäytyvän tasaisesti aina lännestä Maavedeltä Sunisenselälle ja mahdollisesti jopa Saimaan kanavan suualueelle saakka. (Katso hoitokalastuksesta aiemmin julkaistu juttumme osoitteessa http://goo.gl/HNIw4O

Lukuisten virkistyskalastajien keskuudessa tieto norppien tulosta tullee herättämään sekä myönteisiä että kielteisiä reaktioita, kerrotaan Etelä-Saimaan kalatalouskeskuksesta. Tämä johtuu mm. siitä, että täydellinen verkkokalastuskielto on 1.4.15 voimaan tulevan valtioneuvoston asetuksen perusteella poikkeuksellisesti voimassa koko Pien-Saimaan alueella vähintään 1.5.2016 asti, jonka jälkeen päätetään kiellon mahdollisesta jatkosta tai lieventämisestä. Vapaa-ajan virkistykalastajiia edustavan Lappeenrannan urheilukalastajien tiedottajan mukaan osa yhdistyksen jäsenistä vastustaa tänään voimaan tulevan asetuksen kohtaa, jonka mukaan uistimen etäisyys vetoveneestä on ensi kesänä oltava korkeintaan 25 metriä. Ministeriöstä lyhyttä etäisyyttä perustellaan sillä, että uistin on voitava vetää nopeasti ylös kuutin osuessa vetoreitille. Ahtaissa kapeikoissa ja salmissa kaikkien veneiden nopeus tullaan rajoittamaan 3 solmuun tunnissa yliajojen välttämiseksi. Poliisin ja rajavalvonnan yksiköt valvovat nopeuksia erityisesti juhannukselta alkavan lomasesongin aikana.

P.S. Varmistamattoman tiedon mukaan ensimmäiset norpat saapuvat Leväsensalmeen tänään keskiviikkona klo 18 tienoilla, elleivät keliolosuhteet viivästytä kuljetusta hieman. Mahdollisia alueella liikkujia pyydetään välttämään kaikenlaista häiriötä, jopa esimerkiksi äänekkäitä ihailun ilmauksia. Norppien ruokkiminen sillalta on myös kiellettyä, jotta erityisesti kuutit tottuisivat pyytämään ravintonsa alusta alkaen itse. Salamavaloja ei myöskään tule käyttää, vaikka kohtuullinen kuvaus onkin sallittua. Avantouinti on myös kielletty salmessa ja sen välittömässä läheisyydessä 15.5. asti. Tämänpäiväisten istutusten yhteydessä on tutkijoiden ja viranomaisten sekä kuuttien pyyntiin osallistuvien suulla myös luvattu kertoa yksityiskohtia mm. pyynnin suorittamistavasta. 

Rakastan norppia!

Levänen 1.4.15 klo 18:30. ”Rakastan norppia ja kaikkea norppiin liittyvää”, totesi leväsläinen Sari Kalpio kuultuaan norppien tulosta Leväsen vesille. Pyydettäessä häntä nimeämään yksi Leväsiin istutettavista kuuteista, hän vastasi oitis: ”Arska”.

Norpan siirtoistutus oli iloinen tapahtuma leväsläiselle Sari Kalpiolle. Huomaa norppa-aiheinen kassi.

Norpan siirtoistutus oli iloinen tapahtuma leväsläiselle Sari Kalpiolle. Huomaa norppa-aiheinen kassi. Norpat saapuivat Leväsiin erikoiskuljetuksella Anttolasta, jossa ne nimettömäksi jääneiden tutkijoiden mukaan olivat viettäneet edellisen viikon Anttolan Vitjasessa ”hotellimajoituksessa” kestääkseen varmemmin sekä siirtokuljetuksen että jaksaakseen sopeutua uuteen elinpiiriinsä. Pyyntipaikkoina mainittiin Lietvesi, Yövesi, Louhivesi ja Luonteri. Pyyntitapa ja tarkka pyyntiaika jää kuitenkin ainoastaan tutkijoiden ja viranomaisten tietoon.

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.