Peltoin kosteikko yllätti – kattohaikara!

Peltoi, 1.4.2018. Maavesi on muun Pien-Saimaan tavoin kärsinyt vuosikymmenien ajan rehevöitymisestä, johon vaivaan on Pien-Saimaan suojelu- eli PISA-ohjelman puitteissa rakennettu tehokas vedenpumppaamo ja suuri määrä kosteikkoja eri puolille laajaa vesialuetta. Yksi tuoreimmista on Maaveden matalan Suolahden pohjukkaan huhtikuun alkupuolella valmistumassa oleva Peltoin kosteikko. Maavesi on lintujen keväisen ja syksyisen muuttoreitin varrella, minkä vuoksi alueella näkee myös innokkaita lintuharrastajia. Jo vuosikymmenten ajan on harmaahaikaran matala, mutta läpitunkeva ääni kaikunut kyläalueen ympäristön iloksi. Kosteikkoasiamies Antti Happosen toiveena on ollut saada jo yleistyneen ”maalaisserkun” seuraksi myös vaateliaampi kattohaikara pesimään Pien-Saimaan rannoille. Kosteikon pienelle saarelle onkin pystytetty paikallisen kylätoimikunnan aktiivien toimesta pylvään päähän pultattu keinopesä. Ja toiveet ovatkin korkealla, sillä huolimatta kovistakin yöpakkasista on, ilmeisimmin urospuolisen, kattohaikaran havaittu pääsiäisviikolla kaartelevan kosteikon yllä, kuten kännykkäkameran hieman epäselvästä kuvastakin tohtii päätellä.

Kattohaikarahavainnot ovat saaneet kyläkuntaan melkoista vipinää aikaan ja mm. järjestelmä- ja videokameroita on hankittu useaan talouteen. Myös riistan tarkkailukojuja rakennetaan innokkaasti, kuka mistäkin materiaalista. Koska myös eri puolilta maata tulevien lintuharrastajien odotetaan ryntäävän ainakin aluksi suurinkin joukoin paikalle, on Suolahdentien ja Sillanmäentien risteykseen avattu pääsiäispyhiksi, toistaiseksi vielä tilapäinen, kahvikoju. Autojen paikoitusongelma pyritään myös ratkaisemaan pian. Toistaiseksi on tyydyttävä pysäköimään teiden varsille.

Leväsen kyläalueen asukkaiden ikääntymisestä hieman huolestunut kylätoimikunnan puheenjohtaja Asko Saikko vinkkaa, että haikaran pesinnästä kannattaisi kylillä nyt ottaa mallia. (MM)

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.