Pakkolunastetut maat palautetaan

 

”Arvaisko, riittäiskö yksi tykillinen haukisoppaa huomiseen tilaisuuteen”, miettii Leväsen alueen kylätoimikunnan puheenjohtaja Asko Saikko sunnuntaina.

1.4.2019 Peltoi. Metsähallituksen, valtiovarainministeriön ja puolustushallinnon kanssa eri tasoilla käydyt monimutkaiset ja sitkeät neuvottelut ovat viimein kantamassa hedelmää: Taipalsaaren ampuma- ja harjoitusalueen käyttöön vuosikymmeniä sitten pakkolunastetut maat aioitaan palauttaa entisille omistajilleen. Konkreettisena ensiaskeleena on tänään maanantaina 1.4.2019  klo 8-16.30 Peltoin Sillanmäessä sijatsevalla pelastuskokoontumispaikalla järjestettävä tiedotustilaisuus. Tilaisuuteen toivotaan mahdollisimman runsasta alueen asukkaiden osanottoa, vaikka tieto tilaisuudesta tulikin viime tipassa paikallisyhdistysten yhdyshenkilöille.

KHO antoi perustuslakivaliokunnan ja oikeuskanslerin myönteisen kannanoton jälkeen perjantaina suullisen luvan helmikuussa uudelleen perustetun Maanhankintalautakunnan toiminnan aloittamiselle. Maanhankintalaki, jonka pohjalta muodostettiin Maanhankintalautakunta, säädettiin 1945 heti sodan jälkeen. Nyt suunnitellut toimenpiteet pakkolunastuksien perumiseksi mahdollistaa juuri ennen hallituksen hajoamista maanhankintalakiin hyväksytty asetusmuutos, jolla valtion maaomaisuutta on mahdollista ensin ”pakkolunastaa” ja sitten siirtää uusille omistajille eli tässä kyseisessä tapauksessa entisille maanomistajille.  Taipalsaaren tapaus tulee olemaan parlamentaarisesti valitun lautakunnan ensimmäinen konkreettinen toimi ja sen onnistumista seurataan tiiviisti sekä valtionhallinnon että hallinto-oikeuden taholta.

Lautakunnan ensimmäisen kokoontumisen yhtenä tarkoituksena on saada kokonaiskuva pakkolunastetuista maista ja niiden entisten omistajien tilanteesta sekä pakkolunastuksen vaikutuksista alueen asukkaiden toimeentuloon vuosikymmenten aikana. Kartoituksen perusteella on helpompi päättää mahdollisten rahallisten haittakorvausten määrästä omistajille. Lyhyestä varoitusajasta johtuen lautakunta ei edellytä tilaisuuteen saapuvilta kirjallisten lunastusasiakirjojen, ym. esittämistä, vaan se on varautunut  dokumentoimaan ja käsittelyn pohjaksi myös hyväksymään suullisetkin, toisin sanoen huomenna videoitavat lausunnot. Maahankintalautakunnan puheenjohtajaa, maaylineuvos Theodor  Strandensköldiä on ohjeistettu suorittamaan mahdollisuuksien mukaan suullinen asioiden käsittely koko prosessin osalta. Tämän vuoksi kaksitoistahenkisellä lautakunnalla on mukanaan riittävä määrä avustavaa henkilökuntaa ja kalustoa. Videohaastattelujen on määrä tapahtua siirrettävissä parakeissa, jotka myöhään sunnuntai-iltana tuotiin rekkakuljetuksin paikalle.

Peltoin raitilla myöhään sunnuntai-iltana tavoitetut henkilöt ottivat pääosin myönteisesti vastaan tiedon uudesta ja useimmille yllätyksellisestä käänteestä, vaikka huhuja matalalla profiililla käydyistä neuvotteluista valtiovallan kanssa onkin kylillä liikkunut. Samalla oltiin tosin huolissaan, millaisia vaikutuksia aktiivisen harjoitustoiminnan siirrolla olisi koulutustoimintaan. Kirkonkylän sankarihaustausmaalla kun on kyläläisille tuttuja nimiä muistokivissä ja maanpuolustushenki elää vahvana. Pakkolunastukset toisaalta koettiin nekin raskaasti.

Tämänpäiväisen tilaisuuden järjestelyihin on myös pyydetty apua paikallisilta järjestöiltä. Pj. Asko Saikko on valjastanut paikallisen kylätoimikunnan jäsenet vastaamaan mm. ruokatarjoilusta. Kylätoimikunnan tapahtumavastaava Ritva Tujula kertoo, että alkuruuaksi tarjotaan maa-artisokka-perunakeittoa ja pääruokana on haukikeittoa ruisleivän ja sämpylöiden kera.

Pitkämatkalaisille on harjoitusalueella tilaisuutta seuraavana yönä tarjolla majoitus puolijoukkueteltoissa. Varusmiehet toimivat kipinämikkoina, joten vieraat saavat makoisan, keskeytymättömän unen. Maanantai-illan ja tiistain ruokailut tapahtuvat alueen sotilaskodissa. Autolla liikkeellä oleville jaetaan ilmainen polttoainekortti, jolla voi tankata harjoitusalueen polttoainepisteessä. Tankin lisäksi myös max. 10-litran kanisterin saa täyttää. Kortit ovat voimassa tiistai-iltaan klo 21 saakka, johon mennessä harjoitusalueelta on kaikkien poistuttava. Kuutostieltä on Taavetista ja Lappeenrannasta ja Mikkelin suunnasta valtatie 26 käyttäville on Savitaipaleelta viitoitus kokoontumispaikalle.

-MM

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.