Kodan siirto toteutuu etuajassa – tänään perjantaina!

Metsästäjien kota on viimeistä päivää kaikille tutulla paikallaan. Viime sunnuntaina se toimi viimeksi kyläläisten viihtyisän hämyisenä kokoontumispaikkana.

1.4.2022 (MM) Leväsen Metsästäjien kodan siirto toteutuukin aiemmin ilmoitetusta aikataulusta poiketen jo tänään perjantaina 1.4. klo 11-14. Odotettua nopeampaan siirtoaikatauluun on metsästäjien johtajan mukaan kaksi, nimittäin tälle päivälle luvattu lähes tyyni ja aurinkoinen keli sekä nostossa käytettävän NH90-kopterin ja tukimiehistön saatavuus.

Paikalle toivotaan, runsaan yleisön ohella, saapuvan myös kolmesta neljään vapaaehtoista, hyvissä voimissa olevaa henkilöä, joiden tehtävänä on kotaan kiinnitettyjen narujen avulla ohjata kota tarkasti oikealle paikalleen. Siirtoa valvova vastaava mestari, Artturi Kranö, antaa vapaaehtoisille tarkemmat ohjeet paikan päällä. 


Nostoa on valmisteltu jo syksystä lähtien, mm. valamalla reilun sadan metrin päässä sijaitsevalle uudelle tukikohta-alueelle teräsbetoninen perusta. Perustaan on upotettu 24-milliset kierretangot, joihin kota lopullisesti pultataan. Kodan korkeus tekee sen alttiiksi tuulen vaikutukselle.


Metsästäjien johtajan mukaan siirtoon päädyttiin osin kustannussyistä ja osin siksi, että kota on iästään huolimatta täyskuntoinen ja sitä on mahdollista täydentää loftityyppisellä, noin kolme metriä perustan yläpuolella sijaitsevalla parvella. ”Metsästyskautena  nykyinen kota on kieltämättä hieman ahdas, kun kylmänä ja sateisena  päivänä suoritetun ajon jälkeen hirvimiehet mielellään hakeutuvat lämmittelemään tulen ääreen. Loftin ansiosta kotaan mahtuu melkein tuplaten väkeä ja muutama metri ylempänä on tietysti lämpimämpääkin”,  metsästyksen johtaja kertoo silminnähden tyytyväisenä.


Yleisö on tervetullut seuraamaan harvinaista siirtoa, kunhan  varomääräyksiä erityisesti etäisyyksistä noudatetaan. Paras näköala ja turvallinen paikka seurata siirtoa on entisen Leväsen koulun risteysalue, jonne paikalle tulevat katsojat lähtökohtaisesti ohjataankin.

Paikalle on hyvä saapua hyvissä ajoin, noin puoli tuntia ennen H-hetkeä. Suolahdentie on suljettu liikenteeltä 10.30-12.00 Peltoista Leväsen risteykseen saakka. 


Kun kota on turvallisesti ankkuroitu uusille perustuksilleen, tarjoaa kyläyhdistys kaikille nokipannukahvit ja pullan. Lapsille on tarjolla muurinpohjalettuja luumu-omenahillon ja kuuman marjamehun kera.


Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita! 

”Kyllä tähän lofti mahtuu.”

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.