Nykypäivä

MIKKOLANNIEMI – katsaus kylätoiminnan eiliseen ja nykypäivään

Tämänpäivän Mikkolanniemi tunnetaan ennen kaikkea vireästä kylätoiminnastaan. Parikkalan seudun kylätoiminta-aatteen syntysanat kirjattiin nimenomaan täällä Mikkolanniemellä – tarkalleen ottaen 10.4.1980. Tästä alkanut kylätoiminta levisi moneen seutukunnan kylään.

Kylätoiminnan alkamiseen vaikutti vielä tuolloin (1980) olemassa olevien palveluiden turvaaminen ja niiden puolesta taistelu. Ajankohtaisin uhka juuri silloin oli kauppakuolema. Osuuskauppa oli väläytellyt lopettamista. Kylässä toimi vielä lisäksi pankki, posti ja koulu. Sittemmin ovat palvelut kaikonneet entiseen kuntakeskukseen Akonpohjaan.

Onneksi kylästä löytyi ryhtiä ostaa kunnalta entinen koulukiinteistö vuonna 2000 Mikkolanniemen Kylätuki Oy:n nimiin. Osakeyhtiössä oli alkuaan 12 yksityistä osakasta ja kyläyhdistys, joka perustettiin ja rekisteröitiin vuonna 1998. Tätä ennen kylätoimintaa oli harjoitettu Mikkolanniemi-Honkakylä-kylätoimikunnan puitteissa.

Jo 1990-luvulla kylään ympäristöineen oli onnistuttu saamaan EU-rahoitteisia retkeily- ja luontohankkeita, joiden tuloksena valmistuivat mm. laavu ja 3 km:n reitti, Tervekummun kota  ja laajemmat reitit sekä lintutorni. Mikkolanniemestä onkin kehittynyt mainio vaellus- ja hiihtoreittien kylä. 2000-luvulla EU-hankkeet ovat jatkuneet Leader-rahoitteisina entisen koulun, nykyisen Mikkolanniemen toiminta-, kulttuuri- ja retkeilykeskuksen kunnostamisella ja kehittämisellä.

Viisi vuotta on rimaa hipoen selvitty eteenpäin kiinteistön suhteen. Kylän aktiivisin väestö on uhrautunut tekemään tuhansia talkootunteja vuosittain. Kyläyhdistyksen toiminnan menestystekijöitä ovat olleet ’Maailman Pienimmät Joulumessut’ jo seitsemän vuoden ajan ja kesäisin heinäkuiset ohjelmalliset kylätori-illat rosvopaisteineen tiistai-iltaisin. Alati nimekkäämmätesiintyjät ovat omalta osaltaan tuoneet osanottajia tapahtumiin yhä kauempaa. Visiona onkin, että Mikkolanniemestä tehdään Parikkalankunnan aluekulttuurikeskus. Sijainti siihen on erittäin hyvä, Uukuniemikin huomioiden.

Kylän asukasluku on n. 115 henkilöä jakautuen 49 eri talouteen. Ikärakenne on vanhusvoittoinen, mutta nuoriakin kylässä on. Viime vuosien aikana on muutama uusi asukas nähnyt päivänvalon. Toimivia maatiloja on enää harvassa, lypsykarjaa löytyy kolmelta tilalta. Pellot on pieniltä tiloilta vuokrattu toimiville suuremmille tiloille. Kylässä toimii kaksi matkailuyritystä: Kokkosen Lomamökit ja Myllylammen Lomamökit. Myös Mikkolanniemen Kylätuki Oy virittelee majoitus- ja ohjelmapalvelutoimintaa kyläyhdistyksen kanssa.

Paakkisen Autopaja on yrityspuolella kylän sielu, joka tunnetaan laajalti hyvistä palveluistaan. Samoin voi sanoa Unton (Silvennoinen) Peltityöt-yrityksestä. Pentti Pääkkösen ravitalli tunnetaan myös laajasti. Kyläläisten enimmät työpaikat löytyvät rajavartiostosta, kuntasektorilta ja muutamista yksityisistä yrityksistä. Myös joitakin etätyön tekijöitä asuu Mikkolanniemellä.

Hevosharrastus on voimistumassa kylällä. Ennen kaikkea nuorempi naisväki on löytänyt hevoset harrastuksensa piiriin. Moniin Mikkolanniemen ohjelmallisiin tilaisuuksiin on löytynyt myös tanssiorkesteri omasta takaa, laajemminkin keikkaileva ’Suvituuli’, jonka jäsenistöä asuu kylällä.

Mikkolanniemi on tullut tunnetuksi Tarassiinlahden lintukosteikon ja -tornin myötä valtakunnallisestikin. Pien-Rautjärven Tarassiinlahti on monena vuonna ollut tornien taistossa sisä-Suomen paras eli lajirikkain torni koko valtakunnassa. Myös Pien-Rautjärven virkistyskalastus on elpymässä hyvän luontaisen kalakannan, istutusten ja vesistönhuoltotoimenpiteiden ansiosta. Järveltä löytyy myös Natura-kohteita.

Raimo Penttinen