Leväsensalmeen vauhtia: Kirjamoi ja Voisalmi kiinni talvikaudeksi

"Tämä läntisen Pien-Saimaan veden virtaaman pullonkaula on pian historiaa ", ympäristöntoimesta vakuutetaan.

Tämä läntisen Pien-Saimaan veden virtaaman pullonkaula on pian historiaa ”, ympäristöntoimesta vakuutetaan.

1.4.2016 Taipalsaari. Läntisen Pien-Saimaan veden kierron ja samalla veden laadun edelleen parantamiseksi on alueen ympäristötoimi kiireellisenä työnä laatimassa kunnianhimoista suunnitelmaa, jonka tärkeimpänä elementtinä on sulkea ns. Kirjamoin aukko Taipalsaarella ja Voisalmen aukko Lappeenrannassa.

Nimettömäksi jääneen ympäristötoimen työntekijän mukaan sulku toteutettaisiin ainoastaan talvikauden ajaksi, jolloin kesäisin hyvin vilkas vesiliikenne Pien-Saimaalta Lappeenrannan kautta Suur-Saimaalle ei lainkaan häiriytyisi. Kivisalmen hyvin toimineen ja Lappeenrannan Sunisenselän vedenlaatua huomattavasti parantaneen pumppaamon vesi ei nykyisellään juuri lisää Leväsensalmen kautta tapahtuvaa kiertoa, vaan huomattavasti lyhyempi kierto tapahtuu nimenomaan suljettavaksi suunnitellun Kirjamoin aukon kautta. Suunniteltu aukkojen sulkeminen pakottaisi Kivisalmen pumppaamon koko virtaaman, noin kymmenen kuutiota sekunnissa, kulkemaan Leväsensalmen, ja siten myös mm. Maaveden, kautta edelleen Kopinsalmeen  ja sieltä Toijansalmen sillan alta viimein Vehkasalon selälle. Suur-Saimaan vettä Pien-Saimaalle tuovan Vehkataipaleen pumppaamon vesi tulee ensiksi Vehkasalon selälle, josta se Pien-Saimaan veteen sekoittuneena, Kivisalmen pumppaamon voimin, siirretään Sunisenselälle.

Sulkuhankkeen kustannukset on mahdollista minimoida käyttämällä Saimaan kanavan modernisoinnin yhteydessä nyt ylimääräiseksi jääviä sulkuportteja. ”Kanavan sulkujen uusimisen osuminen tälle keväälle on todellinen onnenpotku sekä Pien-Saimaan, itäisen Suomen aluetalouden että julkisen talouden kannalta. Joko Leväsensalmeen tai Kopinsalmeen alunperin suunnitellun pumppaamon hinta nousisi maansiirtotöineen nykytasolla noin kuuteen-seitsemään miljoonaan. Vuosittain sähköäkin kuluisi sadantuhannen euron edestä.  Sulkuportit saadaan käytännössä ilmaiseksi ja asentaminen maansiirtotöineen maksaa yhteensä arviolta korkeintaan  puolitoista miljoonaa euroa ja sähköä ei tietenkään kulu juuri lainkaan. Meillä on Kivisalmen pumppaamon rakentamisesta tuoreet kokemukset, joita voidaan hyödyntää sulkuprojektin pikaiseksi toteuttamiseksi. Tämä on lottovoitto tuplattuna Etelä-Karjalalle!” lähteemme innostuu.

Tavoittamiemme paikallisten läntisen Pien-Saimaan vaikuttajien mielestä ainoa oikea aika toimia asiassa on nyt. ”Suomen 100-vuotisjuhlien juhlamaljojen vesi on voitava ottaa Maavedestä!”, eräs kyläpäällikkö hehkuttaa.

Luotoliiton ympäristöasiantuntija Venla Vikaren ei ole huolissaan Leväsensalmeen vuosi sitten siirtoistutettujen norppien puolesta. ”Virtaaman kymmenkertaistuminen kymmeneen kuutioon sekunnissa on sinänsä merkittävä muutos, mutta voimakkaammalla virtaamalla on suunnilleen sama vaikutus kuin jos ihminen alkaisi käydä jumppasalilla – ponnistelu vahvistaa lihaksia ja on terveydelle edullista. Puhtaan veden virtaus tuonee nykyiselle norppayhdyskunnalle myös muikkuparvia Riutanselältä Laitsaaren selälle ja siitä edelleen Leväsensalmen ja Maaveteen. Ja norppahan on muikun perään”, Vikaren rauhoittelee.

Mainittakoon, että ympäristötoimen ripeän toiminnan taustalla on myös voimakas kansalaisliike, joka on lyhyessä ajassa onnistunut keräämään nettiadressiinsa jo lähes 50000 nimeä. Addressi luovutetaan ympäristöministerille viikolla 12, jolloin eduskunta käsittelee myös metsähallituksen yhtiöittämissuunnitelmia. On luultavaa, että ympäristöministeriössä halutaan näyttää hankkeelle vihreää valoa mahdollisimman nopeasti, koska sen toivotaan synnyttävän myönteistä maanlaajuista julkisuutta. Ympäristöministerin Etelä-Karjalan vierailuohjelmassa 7.6. on tutustuminen Voisalmeen, Kirjamoihin, Leväsensalmeen ja Kopinsalmeen. (MM)

Kategoria(t): Ei kategoriaa. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.