Jatkosodan muistotapahtuma 30.6.

 

 

Tarnalassa kunnioitetaan maanpuolustajia

Kesätapahtuma järjestetään 30.6.

HELINÄ LEMINEN

Jatkosodan käynnistymisen muistojuhla voi herättää ristiriitaisia kysymyksiä. Joku miettii, miksi sotimista  juhlitaan. Tarnalan kylässä näkökulma on vahvistunut sellaiseksi, että sodan kestäneitä on syytä kunnioittaa.

Jatkosodan alkaminen vuonna 1941 vaikutti tuntuvasti koko seudun historiaan. Kuukauden puolessa välissä oli annettu liikekannallepanokäsky. 30. 6. Tarnalan tienristeyksessä eversti Aarne Blick antoi lähtökäskyn.

Seuraavana päivänä venäläiset pommittivat kylää.  He tiesivät, minne edellisenä päivänä oli kokoontunut joukkoja.

Kylän asukas Pekka Paakkinen sai idean Jatkosodan muistojuhlan järjestämisestä luettuaan perinnekirjan, jonka JR 7 oli laatinut.

_ Siinä oli kuva kotitaloni Pilkan pihasta, johon kolmannen komppanian esikunta oli kokoontunut. Tunnistin paikan ja kiinnostuin kovasti asiasta.

Paakkista harmittaa, että muistojuhlaa ei ehditty järjestää viisi vuotta sitten. Silloin veteraaneja olisi ollut elossa ja juhlakunnossa enemmän kuin nyt.

_ Vielä heitä kuitenkin on keskuudessamme. Nyt ovat viimeiset hetket tallentaa kokemuksia, hän sanoo.

Juhlaan on tarkoitus tuoda tietoa sodan tapahtumista monin tavoin. Juhlapuhe, kalustonäyttely ja luettelo paikkakunnan sotilaista ja heidän kohtaloistaan antanevat vastauksia moniin kysymyksiin.

Luonnon läheisesti

Muistotapahtumaa vietetään Tarnalan koulutalolla ja sen lähiympäristössä. Läheisessä metsänreunassa voi käydä katsomassa vanhoja juoksuhautoja ja korsun pohjaa, joita järjestäjät kaivoivat risujen tieltä esille.

Risutalkoisiin kokoontui helteisenä toukokuun tiistaina joukko juhlan valmistajia. Parikkalan Saarelta lähtöisin oleva ja paluumuuttaja Sirpa Hiltunen kertoi odottavansa juhlaa iloisella mielellä ja maanpuolustajia kohtaan kiitollisuutta tuntien.

_ Olen lukenut kirjan Tyrjän rykmentistä. Siinä oli tuttuja nimiä ja paikkoja, joten se kiinnosti, hän kertoi.

Jorma Heikkilälle Parikkala on tullut tutuksi myöhemmin, mutta sotahistoriaan hän on perehtynyt myös muualla asuessaan.

_ Lähinnä menneitä polvia kunnioittaen tulin tänne risutalkoisiin, mies tuumi.

Juhlan valmisteluihin on osallistunut monia yhteistyötahoja. Pekka Paakkinen toteaa, että kukaan ei ole kieltäytynyt, kun on pyydetty mukaan. Jotkut ovat tulleet pyytämättäkin.

Muistopäivän tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Mukaan pääsee kartuttamaan tietojaan oman maan sotahistoriasta, kuuntelemaan Ratsuväen perinnesoittokuntaa, joka 22-miehisenä esiintyy vanhoissa uniformuissaan. Ruokatarjoilusta huolehtivat Parikkalan Vihreät sisaret.

Pysyvänä jälkenä 75 vuoden takaisesta käänteestä pystytetään muistomerkki juhlapaikan lähelle maantien varteen.

 

 

Jatkosodan muistojuhla Tarnalassa

torstaina 30.6. 2016 alkaen klo 12

koollekutsuja: Tarnalan kyläyhdistys

Yhteistyökumppanit:

JR 7 perinnetoimikunta

Savonlinnan ja Parikkalan reserviläiset

Parikkalan Vihreät sisaret

Saaren ja Parikkalan Lions-klubit

Parikkalan kunta ja seurakunta

 

 

 

 

 

 

 

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.