Kyläsuunnitelma

VAHVUUDET
Taipalsaaren Kirkonkylän alueen vahvuutena on ollut suotuisa ikärakenne sekä Kirkonkylän palvelut. Lyhyt matka, hyvä maantie sekä kevyen liikenteen väylä ja julkiset liikenneyhteydet Lappeenrantaan ovat helpottaneet asiointia ja työssäkäyntiä sekä houkutelleet alueelle asukkaita. Kirkonkylän alueella on uusi asuinalue Pappilanniemi, jossa on vielä runsaasti tontteja myytävänä.                                                                     Taipalsaaren Kirkonkylään on keskitetty kunnan hallintopalvelut, kunnantalo, terveyskeskus,  kuntoutusosasto ja vanhustenhoito. Kirkonkylässä sijaitsevat lisäksi päiväkoti, esikoulu, alakoulu, liikuntahalli ja kuntosali. Kirkonkylässä on kauppa ja sen yhteydessä Schenker- pakettien noutopiste. Muita palveluja ovat mm. kolme kampaamoa, kauneushoitola, kolme ravintolaa ja polttoaineen myynti itsepalveluna. Kesäisin ja joulun aikaan  yhdistykset pitävät kahviota ja Taipalsaaren käsityöläiset myyntinäyttelyä kotiseututalo Röytyssä. Kyläyhdistyksen alueella on jääkiekkokaukalo, kolme uimarantaa sekä seurantalo Väinölä, mikä on varsin suosittu juhlien pitopaikka ja toimii myös harrastajien liikuntatilana. Kirkonrannassa on kaksi lukollista venelaituria ja vierasvenesatama. Vahvuutena voidaan pitää lisäksi hienoja maisemia sekä historiallisesti arvokkaita rakennuksia. 1754 rakennettu puukirkkomme on Etelä-Karjalan vanhin.

HEIKKOUDET
Heikkoutena voidaan pitää sitä, että monille uusille asukkaille alue on ”vain” asuinpaikka: he ovat muualta tulleita ja käyvät töissä ja usein harrastuksissakin alueen ulkopuolella. Näin juurtuminen alueelle tapahtuu hitaasti. Tästä johtuen kiinnostus talkoisiin ym. yhteisiin ponnistuksiin on vähäistä.
Muuttajat ovat lisäksi usein nuoria lapsiperheitä, joilla riittää tekemistä omien töiden sekä lasten harrastusten parissa, yhteisiin asioihin ei tahdo aikaa löytyä.
UHAT
Uhkana kylän tulevaisuudelle on palvelujen ja julkisen liikenteen väheneminen. Pankkipalvelujen loppuminen oli monelle suuri menetys. Nyt ko. palvelut haetaan Lappeenrannasta. Samoin syksyllä 2016 Postin siirtyminen Saimaanharjulle heikensi Kirkonkylän palveluja. Nykyinen suuntaus, missä kaikki pyritään keskittämään suuriin taajamiin, on lähellä kaupunkia sijaitsevalle Kirkonkylälle selvä uhka.

MAHDOLLISUUDET
Tulevaisuudessa Kirkonkylällä olisi hyvät mahdollisuudet kehittyä sekä palveluiltaan että ympäristöltään entistä paremmaksi alueeksi. Uusi asuntoalue Pappilanniemessä tuo lisää ostovoimaa ja vahvistanee mm. kaupan  ja joukkoliikenteen toimintamahdollisuuksia.
Kunnan suunnittelemat kehittämistoimet Kirkonkylän keskustassa parantavat onnistuessaan sekä liikenteen sujuvuutta että mahdollisuuksia kehittää toritoimintaa alueella. Lisäksi ne kehittävät alueen matkailullista vetovoimaa.
Koska monet julkiset palvelut alueella sijaitsevat uusissa ajanmukaisissa tiloissa, niiden säilyminen mahdollisessa kuntaliitostilanteessa on todennäköistä. Uudet asukkaat synnyttävät myös lisää kehittämistarpeita, joista Kirkonkylän koulun laajennus ja liikuntahalli ovat jo toteutuneet. Kunnan alueella on rakennettu vuodesta 2015 alkaen valokaapelia, joka saavuttaa osan asukkaista. Lisäksi suunnitteilla on silta Pappilanniemestä kirkolle.

Kirkonkylän keskustan ja Röytyn alueen yleisilmeen kehittäminen ja matkailullisen vetovoiman lisääminen ovat olleet kyläyhdistyksen tavoitteena. Mikäli kunnan suunnittelemat alueen kehittämistoimet nyt etenevät, on mahdollista, että kyläyhdistyksen talkooresursseja kaivataan mukaan hankkeeseen. Näin saataisiin alue asukkaiden käyttöön kauan kaivatuksi olohuoneeksi.

Kirkonkylän kyläyhdistys oli aloitteen tekijänä Röytyn kahvilan pidossa. Mukana oli taipalsaarelaisia yhdistyksiä kesä- ja jouluaikana 2013, 2014, 2015 ja 2016. Toiminta jatkuu myös tulevana kesänä.                                                                                                   Röytyn ulkomaalausta on tehty talkoilla, jossa Kirkonkylän kyläyhdistys ja Taipalsaaren Lauluveikot ovat olleet aktiivisia.

Toukokuussa kyläyhdistys järjestää perinteisesti siivoustalkoot. Ideana on siivota Kirkonkylän alueita talven jäljiltä kevätkuntoon mahdollisuuksien mukaan äitienpäiväksi, ja lisätä näin ollen viihtyisyyttä. Kyläyhdistys tarjoaa talkoolaisille virvokkeita ja purtavaa.

Loppukesästä järjestettävä Rantakalailta on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä Taipalsaaren suurimmista kesätapahtumista. Kävijöitä tapahtumassa on ollut keskimäärin 300-400. Rantakalaa nautitaan tulevinakin kesinä.
Esiintyjiä etsittäessä haetaan taipalsaarelaisuutta kuten mökkiläisyyttä tai sukulaisuutta.

Kyläyhdistys järjesti elo- ja syysmarkkinat v. 2012 sekä elomarkkinat v.2013. Tavoitteena oli, että oman kunnan väki voi myydä omia sadonkorjuutuotteitaan perunoista marjoihin ja hilloihin käden taitoja unohtamatta. Tapahtuma oli uusi ja etsii vielä muotoaan.

Yhdistys järjestää kesäisin kyläkävelyn, jonka tarkoituksena on välittää paikallishistoriaa kaikille kiinnostuneille.

Leikonrannantien ja Niiraskantien välinen polku Juha Ahokaisen maalla tehtiin talkoovoimin kävelytieksi 2015 loppukesällä. Valaistu lenkkipolku/hiihtolatu Pappilankankaan ja koulun välille olisi tervetullut lisä laajenevan koulun liikuntapaikkoihin. Se palvelisi kaikkia alueen asukkaita. Aloite asiasta tehdään kunnalle. Kyläyhdistys voisi tarjota hankkeeseen talkooapua esim. maaston raivaustöissä, jolloin kunnalle jäisi reitin suunnittelu ja neuvottelut maanomistajien kanssa.

SEURANTA
Kyläsuunnitelmaa päivitetään vuosikokouksessa tai tilanteen mukaan.

Suunnitelmaa on valmistellut Kyläyhdistyksen hallitus.
Päivitetty 25.4.2017

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *