Kytölä-Sairala

kytola2 Kytölän ja Sairalan rauhalliset maaseutukylät sijaitsevat Lemin luoteisosissa. Maatalousvaltaisella alueella asuu 65 ihmistä. Kaita- ja Kirventeenjärvien rannoilla on runsaasti vapaa-ajan asutusta.

Lähimmät palvelut sijaitsevat 8 km:n päässä Lemin kirkolla, jonne on hyvät yhteydet. Kerran viikossa kirkolle pääsee joukkotaksilla. Savitaipaleelle on matkaa 16 km ja Lappeenrantaan 30 km. Tiet aurataan aikaisin, joten talviaamuisinkin töihin pääsee hyvin. Kylässä toimii mm. hirsisorvaamo.

kytolaLemi eteält, iso kive takoa.
Asukkaat arvostavat luonnonläheistä kyläänsä. Halutessaan jokainen voi nauttia omasta rauhastaan, mutta tarvittaessa naapurit auttavat mielellään.

Vaihteleva maasto ja rauhalliset kylätiet soveltuvat hyvin ulkoiluun ja lenkkeilyyn. Ympäristön järvillä ja metsissä on hyvät kalastus- ja metsästysmahdollisuudet.

Alueen nähtävyyksiä ovat isot kivet. Yhden päälle on laitettu 1-siipinen hevosvetoinen kyntöaura. Heiluva kivi sijaitsee Mansikkamäentien varrella ja sitä voi kiikuttaa vähäisilläkin voimilla. Sairalan 7,2 m korkeaan siirtolohkareeseen liitetään puolestaan sanonta ”Lemi eteält, iso kive takoa”.