Kylän raitilla

Merenlahden kylän vakituinen asutus on perinteisesti jaettu viiteen eri alueeseen; Kähö, Jänis, Talka, Nikkilä ja Merimaan asutusalue.

Kähö
Kähön alue sijaitsee ensimmäisenä tultaessa Merenlahden kylälle. Merenlahden tien oikealla puolella kulkee kapea piensaimaan vesialue, nimeltään Kähönsalmi, joka päättyy Rutolan ränniin. Kähönsalmen vesistö on mukavan suojaisa ulkoilu-, kelkkailu- ja melontareitti. Kähön alueella on vakituista asutusta ja rannoilla runsaasti kesämökkejä.

Jänis
Kähön jälkeen saavutaan Jäniksen ”numerolle”. Jäniksen alueella sijaitsee Merenlahden entinen kyläkaupan rakennus sekä kylän entinen koulu, jonka toiminta on lopetettu v. 1967. Jäniksen numeron taloilla on hauskoja nimiä, kuten alatupa, suurtupa sekä ylätupa, jossa asuu kylän perhepäivähoitaja.

Talka
Keskikylän maisemaaTalkan ”numerosta”, keskikylältä avautuvat upeat näkymät kohti Saimaata ja Talanlahtea. Talanlahdella, keskellä kylää sijaitsee kylän yleinen uimaranta. Talkan kohdalla on laajat peltoaukeat ja korkealle nousevan mäen rinteessä useita taloja.

Nikkilä
Viimeisenä kylän perillä on Nikkilän alue. Kaupungista päin tullessa vasemmalle jää kenttäosuuskunan talo ja urheilukenttä. Siellä sijaitsevat myös kylämuseo, hirvikatos sekä kylän jätepiste. Oikealla puolella tietä avautuvat laajat peltonäkymät ja kylätieltä näkyvät Lappeenrannan kaupungin vesitorni sekä muut korkeat rakennukset. Nikkilään päättyy Merenlahden yleinen tie ja ja jyrkän mäen alla sijaitsee linja-auton kääntöpaikka sekä Hietalahden ranta.

Merimaan asutusalue
Nikkiseltä kaupungista tullessa vasemmalle haarautuu Kirkkokiventie, jonka varrella sijaitsee Merimaan asutusalue. Muutaman kilometrin pituisella Kirkkokiventiellä on tällä hetkellä jo 13 taloa ja uusiakin on rakenteilla. Kirkkokiventie on aivan Saimaan rannan läheisyydessä. Nimensä tie on saanut suuresta kivestä, jonka päältä näkyy Taipalsaaren kirkko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *