Tarinoita Merenlahdelta

Merenlahtelaisten kertomia tarinoita on kerätty usean vuoden ajan. Lemilläkin ansioitunut perinnetiedon kokoaja Taito Salmi on haastatellut kylän nykyisiä ja entisiä asukkaita ja muokannut haastattelujen perusteella tarinoita tekstiksi. Tarinoita julkaistaan sitä mukaa kun ne valmistuvat. Valmistuneet tarinat käydään vielä läpi haastateltavien kanssa ja sovitaan heidän kanssaan tarinoiden julkaisemisesta kotisivuilla.  Sivustolla on myös muutamia lehtileikkeitä sekä yksityishenkilöiden kirjoittamia tarinoita.

Lisää tarinoita ja haastattelukutsuja otetaan edelleen vastaan. Valmiit tekstitkin ovat tervetulleita. Ota yhteyttä Taitoon p. 0400-381791. Merenlahden kylällä asiassa yhteyshenkilönä toimii Sirpa Ojansuu p. 040-7633 106 sirpa.ojansuu@gmail.com

EELIS LAJUSEN KERTOMA TARINA Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 24.3.2013
Eelis Lajunen on eläkkeellä oleva kapteeniluutnantti. Hän on julkaissut kaksi lasten runokirjaa, joita on viety yli kymmeneen maahan. Merenlahdella aloitettu englannin opiskelu on saanut jatkoa. Kielitaito;  ruotsi englanti, ranska ja espanja. Eelis tekee vapaaehtoistyötä, laulaa lauluryhmässä ja harrastaa teatteria eri muodoissa. Viime vuoden suosittu esitys;  Tiernapojat,  Eelis murjaanien kuningas.
Lajunen Eelis 16.4.2013 versio  (teksti: Taito Salmi)

OJANSUUN TALON TARINOITA Tarinat on kirjoitettu vuosien 2010-2013 aikana ja julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 13.4.2013.

Liitteenä neljä tarinaa Ojansuun taloon liittyen:
Aaro Ojansuun tarina (teksti: Taito Salmi):  Ojansuu Aaro 16.4.2013 versio
Aaro Ojansuu, Sotaan kutsutun hevosen tarina (teksti: Sirpa Ojansuu)
Salme Taipale, Maatilamatkailua ennen sotia (teksti: Sirpa Ojansuu)
Sirpa Ojansuu, Myyskireissu (teksti: Sirpa Ojansuu)
Aaro Ojansuu asuu nykyisin Lappeenrannan kaupungin keskustassa, jonne hän muutti Imatralta muutamia vuosia sitten. Aaron isä Edvard Ojansuu on syntynyt Ojansuun talossa. Aarokin on lapsuudessaan asunut Ojansuussa sekä sen jälkeenkin aina käynyt vierailemassa sekä auttelemassa Ojansuun väkeä  tilan metsä- ja peltotöissä. Salme Taipale asuu tällä hetkellä Espoossa. Siellä hän on viettänyt koko aikuisiän, mutta yhteys Merenlahdelle on säilynyt läpi vuosikymmenien. Hän pitää tiiviisti yhteyttä   sukulaisiin sekä käy 1970 luvun alussa rakennetulla kesäasunnolla. Aarne Ojansuun tyttäret Sirpa Ojansuu ja Merja Pauniaho asuvat perheineen Merenlahdella. Sirpa asuu 1900 luvun vaihteissa rakennetussa kotitalossaan ja Merja ja Petteri Pauniaho ovat rakentanut talon tilan maille vuonna 1999.

TAISTO HAIMILAN TARINA Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 6.1.2014. Tarinan tapahtumat sijoittuvat Ylätuvantiellä olevaan Suurtuvan taloon. Taisto Haimila asuu vaimonsa Leenan kanssa Uus-Lavolassa, jonne he muuttivat 90-luvun puolivälissä eläkkeelle jäätyään. Tätä ennen he asuivat pari vuosikymmentä Imaralla. Kesäisin Taisto ja Leena viettävät aikaa perheen kesämökillä Merenlahden Kuivalahdessa.
Taisto Haimilan tarina, 6.1.2014 versio (teksti: Taito Salmi)

SARELAN TALON TARINA
Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 31.8.2013. Sarelan talon tarina Salme Laukkosen ja Leevi Sarelan kertomana.
Sarelan talon tarina, 31.8.2013 versio  (teksti: Taito Salmi)

TUOVI KARKIAISEN kertoma tarina. Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 2.3.2014. Karkiaisen perhe on viettänyt kesiä Merenlahdella kesäasunnollaan, jonka he rakensivat vuonna 1951 Merenlahdelle Likoniemeen.
Tuovi Karkiaisen tarina (teksti: Taito Salmi)

HANNU TALKAN TARINA
Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 15.5.2014 Hannu Talkan lisäksi kertojina  myös Hannun vaimo Annikki Talka sekä tytär Anu Jänis.

Hannu Talka syntyi Merenlahdella Männistön talossa. Myöhemmin perheen isä osti Karsikon tilan, jossa Hannu asui nuoruutensa. Hannu ja Annikki ovat asuneet pitkään Helsingissä, mutta perheellä on ollut vuodesta 1961 alkaen kesäasunto Merenlahdella Kähönsalmessa. Tarinassa myös Anun kirjoittama osio Hannun lapsuusmuistoja. Hannu nukkui pois 31.7.2013, jonka jälkeen tarina on viimeistelty valmiiksi Annikin ja Anun kanssa.
Hannu Talkan tarina  (teksti: Taito Salmi)

TARINA KARHUN TALOSTA, HEPOSALON SAARESTA Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 23.11.2014 Pirkko Haikalan ja Raili Karhun kertoma tarina Karhun talosta, Heposalon saaresta.
Heposalon tarina  (teksti: Taito Salmi)

TAPIO JA RAIJA JUNNOSEN TARINA Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 26.8.2015.
Tapio ja Raija Junnosen tarina 26.8.2015 (teksti: Taito Salmi)

MARTTA TOIVIAISEN TARINA kertoo hänen työstään Etelä-Karjalan nuorisoseurapiirin toiminnanjohtajana.  Merenlahtelaiset tulivat hänelle tutuiksi nuorisoseuratoiminnan kautta.
Martta Toiviainen 19.12.2015  (teksti: Taito Salmi)

OTTO SUHOSEN TARINA kertoo hänen asumisestaan Orjainniemen torpassa.
Tarinan on kirjoittanut Oton pojanpoika Pekka Suhonen.
Otto Suhosen tarina Orjainniemestä 24.4.2016
Tulossa vielä tarinassa mainittu lehtileike Kesäillan valssista.

TAIMI KÄKELÄ, MUISTOJENI KUIVANIEMI
Taimi Käkelän muistelut Kuivaniemen karjamajoilta on oletettavasti julkaistu Taipalsaaren kunnan tiedotuslehti Tervahöyryssä vuonna 1984.  Taimi Käkelä liittyy Merenlahteen Lehtosen suvun kautta, joka on asunut Taipalsaaren Lehtolan kylässä vuodesta 1742 lähtien. Lehtolan tilaan kuului myös tämä erillinen palsta Merenlahden Kuivaniemellä. Karjamaja on siellä edelleen, mutta läävästä on jäljellä enää muutama lahonnut hirrenpätkä. Taimi kuoli 98 vuoden korkeassa iässä huhtikuussa 2016.
Taimi Käkelä, Muistojeni Kuivaniemi

OSMO JA MARJATTA KÄHÖN TARINA Julkaistu Merenlahden kylän kotisivuilla 12.10.2016.
Osmo ja Marjatta Kähön tarina

AUNE JA ESKO KÄHÖN TARINA Julkaistu Merenlahden kylä kotisivuilla 7.1.2018.
Aune ja Esko Kähön tarina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *