Kaukopäänkoulu

Raution kaupunginosayhdistys puolustaa kiivaasti kaupunginosan keskeisen rakennuksen säilyttämistä.

Lajinsa kauneimpia edustajia

Komea koulurakennus kohoaa Imatran Rautionkylän keskellä Salpausselän päällä ylväästi mutta ystävällisenä tähyillen huvilakaupunginosan yli Immalanjärvelle.

Kaukopään koulun suunnitteli viipurilainen arkkitehti Jalmari Lankinen ja sen rakennutti Ruokolahden kunta pian sen jälkeen, kun Kaukopään tehdas oli käynnistynyt ja työntekijöiden perheet asettuivat asumaan tehtaan läheisyyteen.

Rakennus edustaa funkis-tyyliä, ja on keskeinen osa keskittymää, johon kuuluu myös useita muitakin 1930-luvun rakennuskohteita Imatran kaupungin pohjoispäässä (Immolan rajavartioston rakennukset upseerikerho, sairaala-, kasarmi- ja asuinrakennukset, Lättälän asuinalue ja Kaukopään tehtaan porttirakennus) sekä uudempana Kolmen Ristin kirkko.

Kaukopään koulu toimi koulurakennuksena yli 80 vuotta 1937-2019. Imatran kaupunki on sen jälkeen tehnyt selväksi, ettei sillä ole rakennukselle käyttöä, ja nyt uhkaa upean historiallisen ja arkkitehtonisesti arvokkaan rakennuksen purkaminen. Kaupunki on tehnyt kaavamuutoksen, jolla koulurakennuksen suojelumerkintä poistuu. Raution kaupunginosayhdistys on valittanut kaavamuutoksesta suojelun poiston osalta.

Esittelymateriaalia Kaukopään koululta

Tilava ja valoisa funkisrakennus tarjoaa mahdollisuuksia moniin erilaisiin toimintoihin: liikuntaan ja tapahtumiin, työskentelytiloja käsityöläisille, hyvinvointiyrittäjälle, etätyötiloja esim. toimistohotelliksi jne. upeassa puutarhakaupunginosassa hyvien yhteyksien varrella. Nämä ehdotukset eivät sulje toisiaan, sillä 2750 m2 (huoneistoala) riittää monelle toimijalle, lisäksi tyhjänä ovat asuntosiiven 6 valoisaa asuntoa. Lisätietoa esitteissä ja raporteissa:

Veistoksellinen porrashuone, kuva Pekka Partinen

Esite, jossa on pohjakuvat kaikista kerroksista, A4 / 4sivua

Alustava tilasuunnitelma, ImArk

Energiaselvitys

Kaukopään koulun selvityshankkeen loppuraportti

Seuraa Kaukopään koulua Facebookissa

Imatran rakennushistoriaa puretaan kovaa vauhtia

Imatran rakennushistoria häviää vauhdilla

Imatran kouluverkon uusimisen seurauksena kaupunkikuvassa merkittäviä rakennuksia on jo kadonnut. Vuonna 2016 kaupungin Ramboll Oy:llä teettämässä rakennushistoriallisen selvityksen kohteena olleista neljästä koulurakennuksesta on jo purettu Vuoksenniskan koulu (= Honkaharjun koulu, sittemmin Kumppanuustalo) sekä Imatrankosken koulu. Seuraavana listalle on laitettu Kaukopään koulu. Toistaiseksi kaupunki on antanut harrastajille tiloja Tainionkosken koululta. Katso hieno Kaukopään, Imatrankosken ja Tainionkosken koulurakennusten sekä kumppanuustalon rakennushistoriallinen selvitys. Imatralta on purettu myös Teppanalan ja Savikannan koulut sekä Imatran peruskoulu.

Lippu liehuu vielä koulun lopettajaistilaisuudessa keväällä 2019.