Utula

utula3 Utula sijaitsee Salpausselän harjulla Ruokolahden luoteisosassa. Ruokolahdelle matkaa on 28 km, Puumalaan 29 km ja Imatralle 48 km. Saimaan ympäröimään kylään pääsee hyvin myös vesitse. Kylätoiminta-alueeseen kuuluvat myös naapurikylät Tuomala, Junnikkala ja Kekäleenmäki.

Sanonta ”Ulkomailla Utulassa” on peräisin vuosisatojen takaa, ajalta jolloin Venäjän ja Ruotsi-Suomen valtakunnan raja kulki Kysmälänlahtea pitkin. Lahden toiselta puolelta, Kekäleenmäeltä katsottuna Utula oli ulkomaata. Sanonta elää edelleen ja kylätoimikunta myy Utula-passeja – koskaan ei tiedä, milloin passintarkastaja yllättää.

Kesämieltä Huuhanhiekalla ja Small band -festivaaleilla

Huuhanselkä
utula2n. 150 asukkaan talousalueen elämä vilkastuu kesäisin, kun yli 300 vapaa-ajan asunnon asukkaat liikkuvat kylällä. Asukkaita ja matkailijoita viehättää eteläisen Saimaan paras luonnonvarainen uimaranta, Huuhanhiekka, jonka yli kilometrin pituinen ranta houkuttelee uimareiden lisäksi varjoliidon harrastajia ja leijojen lennättäjiä.

Utulan keskus on kyläkauppa kesäterasseineen, jossa järjestetään mm. tansseja, karaokea ja Utula small band- festivaalit. Kylätoimikunta järjestää torit, juhannustanssit, kesäkirkon, taidenäyttelyt ja paljon muita tapahtumia ympäri vuoden. Ajankohtaiset tapahtumat on luettavissa toimikunnan omilla kotisivuilla www.utulanseutu.net.

Kylässä on n. kolmen kilometrin pituinen vesijohtoverkosto, jonka varrelta voi ostaa tontteja.

Kyläläisten olohuone, kylätupa

utulaNuotanvedon saalis
Yhteistä toimintaa, kursseja ja seurailtoja järjestetään kyläläisten olohuoneessa, kylätuvassa. Kylätuvalla on kuntosali ja sen pihapiirissä hirsinen vanha, kunnostettu pihasauna. Valaistu latu kulkee tuvan vierestä ja jääkiekkokaukalo on lähellä. Moottorikelkkareitille pääsee kaupan nurkalta. Sekä kaupalla että kylätuvalla on julkinen laajakaistayhteys.

Monimuotoinen luonto tarjoaa utulalaisille hyvät marjastus-, sienestys- ja kalastuspaikat. Asukkaana pääsee myös metsästysseuran jäseneksi.

Tervetuloa ulkomaille Utulaan!

Utulan kotisivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *