Kaukopään koulurakennuksen 14.4.2018 tulevaisuus-seminaarista poimittua

Kaukopään koululla pidettiin jatkoselvityshankkeen tiimoilta seminaari 14.4.2018 klo 13-16. Seminaarijärjestelyihin osallistui 10 talkoolaista ja itse seminaarissa oli osallistujia 60.

Raution kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Seppo Skyttä muistutti avaussanoillaan alueen historiallisista arvoista ja Rautionkylän sekä Kaukopään koulun syntymisestä. Immolan kenttä, Kaukopään tehdas ja junaratayhteys toivat asutuksen ja sitä kautta koulukiinteistön tarpeen Rautionkylään. Raution kyläläiset ovat olleet kautta aikojen yhteisöllistä ja talkoohenkistä väkeä, jolla on luja tahto säilyttää alue asuttuna ja vieränä. Vaikka Kaukopään koulun opetustoiminta päättyy, voisi rakennuksella palvella niin lähi- kuin ympäristön alueen asukkaita.

Pääpuhujana seminaarissa oli professori Tapio Varis Tampereen Yliopistolta.
Kaukopään koulussa hän aloitti aikoinaan koulutaipaleen. Varis pohjusti esitystään kertomalla moraalifilosofisista tavoitteista kuten luovuus, joustavuus ja itsepistaisuus sekä humanismin, aitouden, luottamuksen ja realismin ilmapiirin luomisesta. Hän korosti nimenomaan alueen identiteetin arvoa; Kaukopään koulu, tehdas, Immolan lentokenttä ja rajakoulu. Hän osoitti huolensa häviääkö rakennusten purkamisen jälkeen alueen identiteetti ja kiinostus olla, elää, asua ja palata kotiseudulleen. Rakennetaanko tilalle uutta identiteettiä vai autioituuko alueet? Tulevaisuuden pohdinnassaan hän korosti uuden elinvoiman etsimistä mm. raja-alueyhteistyön, elinikäisen oppimisen ja vapaan kansalaistoiminnan haasteista. Hän peräänkuuluttaa paikallisen yritys- ja kulttuuritoiminnan tukemista Kaukopään ja Rautionkylän hengen ylläpitämiseksi.
Koulurakennuksen muuttaminen toiseen käyttöön on haasteellista. Funktionalistinen rakennus, suunniteltu koulukäyttöön. Rakennukset eivät säily jos ei ole käytössä. Variksen esimerkkejä: Ikäihmisten / varttuneiden ihmisten yliopisto (esim. Riihimäellä).

Kuusikkoaho Oy:n toimitusjohtaja Saila Partanen kertoi esityksessään Virkkulankylät -konseptista, jossa ajatuksena on luoda ikäihmisille, ajatuksena +55 vuotiaille laadukkaat ja yksilölliset asumisenpalvelut. Konseptia on ajateltu tuoda myös Imatralle ja Rautio alueena on kiinnostava, mikäli ympäristöön, kuten koulukiinteistöön saataisiin kehitettyä tukevia palveluja ja toimintoja.

 

Imatran kaupungin arkkitehti Jaana Huovinen, joka myös Kaukopään koulun kasvatteja, oli perehtynyt kiinteistön kannalta merkittäviin asioihin. Hän kertoi kaava-alueiden ja suojelumerkinnöistä. Koulurakennus on monumentaalisnen funktionalismin edustja Koulukiinteistöllä on merkintä sr6, joka tarkoittaa, ettei sitä saa purkaa. Tälläinen merkintä oikeuttaa myös mahdollisiin rahoituksellisiin avustuksiin Museovirastolta ja ELY-keskukselta, mikäli korjauksellista entisöimistarvetta on. Huovinen muistutti myös Niskapietilän museotien arvosta, jota tulee vaalia ja kehittää.

Hankkeen koordinaattori Jerena Juutilainen kertoi alkuvaiheessa olevasta koulukiinteistön jatkoselvitys hankkeesta, idean syntymisestä, toimenpiteistä ja tavoitteista.

Imatran kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Niina Malm päätti seminaarin iloiten, että hankkeen idea ja sen tavoitteet sopivat hienosti kaupungin strategiaan uudistuvina toimintoina, hyvinvoinnin edistäjänä ja elinvoimaisuuden vahvistamisena. Koulukiinteistön hanke toteuttaa aitoa osallistu ja vaikutta -ajatusta.

Seminaari päätettiin kahvin lomassa käytyyn avoimeen keskusteluun. Tapahtuman päätteeksi pidettiin myös arvonta. Arpalappuihin jokainen sai kirjoittaa oman toiveensa kiinteistön toiminnoille. Arvontaan osallistui 31 henkilöä, joista toiveitaan esitti 17. Hankekoordinaattori huomioi nämä toiveet hankkeen selvityksiä tehdessä.

(Jerena Juutilainen, 2018)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *