Partakoski

partakoskiPartakosken kaunis kulttuurimaisema on nähtävyys, joka jokaisen on itse koettava. Kylä sijaitsee 9 kilometriä Savitaipaleen kirkolta pohjoiseen, Saimaan ja Kuolimon välisellä kapealla kannaksella. Lappeenrantaan matkaa on 50 km. Kylän kaksi koskea, Partakoski ja Kärnäkoski, valjastettiin sahan ja myllyn voimaksi jo 1700-1800-luvuilla.

Kärnäkosken linnoitus

partakoski21790-luvulla Kärnäkosken sijainti todettiin myös puolustuksellisesti hyväksi ja sinne rakennettiin venäläisten toimesta linnoitus. Se toimi osana Pietarin puolustusjärjestelmää ja oli Venäjän Saimaan sisävesilaivaston tukikohta. Sotilaallisen merkityksensä linnoitus menetti jo 1800-luvun alussa, kun raja siirtyi kauemmaksi.
Lisää Kärnäkosken linnoitusalueesta

Matkailijan unelma

partakoski3Nykyisin Partakoski houkuttelee matkailijoita, erityisesti veneilijöitä. Luonnonkaunis sijainti Saimaan ja Kuolimojärven välisellä kannaksella ja kylän kulttuurihistoriallinen vetovoima linnoituksineen, myllyineen ja sahoineen kiinnostavat. Saimaan puolella on vilkas satama, eikä kaukana ole vanha lotjasatamakaan. Kylän vaiheikkaiseen historiaan voi tutustua kylähistoriakirjassa.

Reilun 100 vakituisen asukkaan lisäksi kylällä on yli 200 kesämökkiä. Yhteistyössä vapaa-ajan asukkaiden ja veneilijöiden kanssa partakoskelaiset kehittävät kylästään entistä viihtyisämpää. Ympäröivä luonto, vesistöt ja metsät tarjoavat erinomaiset ulkoilu- ja lenkkeilymahdollisuudet. Partakoskelaisten suosiossa ovat erityisesti veneily, kalastus ja metsästys. Kyläyhdistyksen lisäksi kylällä toimivat martat, kaksi metsästysseuraa ja lähetyspiiri.

Vilkas kesäasutus ja matkailu mahdollistavat hyvät palvelut: elintarvikekioski, baari, ravintola, venelaiturit, polttoainejakelu, kaasupullo- ja kalastuslupamyynti, kirpputori, ompelupalvelu, saunavuokraus, mökkimajoitus. Kesäisin kyläläiset ja yrittäjät järjestävät tansseja, karaokea ja elävää musiikkia. Tärkeimmät harrastusmahdollisuudet ovat veneily, kalastus ja metsästys.

Kuvat: Valokuvaamo Rikkilä Ky