Haikkaanlahti

haikkaanlahtiHaikkaanlahden kylä sijaitsee Taipalsaaren pääsaarella kirkonkylästä noin 5 kilometriä luoteeseen. Kyläaluetta rajaavat Pien-Saimaa ja Taipalsaarelta Savitaipaleelle johtava maantie. Lappeenrantaan matkaa on noin 20 km.

Elinvoimaisessa kylässä asuu 90 asukasta. Lomakausina asukasmäärä moninkertaistuu, sillä alueella on 110 kesäasuntoa. Kylässä on myytävänä kunnan tontteja Liukkolassa Heikkolantien varressa. Myös yksityisiltä maanomistajilta kannattaa kysellä tontteja.

Kylällä on kaksi maitotilaa ja kaikki pellot ovat viljelyksessä. Luomutilalta voi ostaa luomutuotteita. Maalaismaisemassa saattaa nähdä runsaasti hevosia, joista osaa käytetään ratsastuksessa ja osa on ravihevosia.

Kylän yrittäjät tekevät hirsimökkejä, maansiirto-, kone- ja maatalousurakointia sekä tilitoimiston palveluita. Paikallinen yrittäjä tekii tilausristeilyitä Saimaalle.

Vahvat yhteistyön perinteet

haikkaanlahti2Yhteistyön perinteet ovat kylällä vahvat. Toimivia yhdistyksiä ovat martat, metsästäjät ja vesialueen osakaskunta. Harrastuspiirien ja yhdistysten käytössä on vanha koulu.

Perinteinen kokoontumispaikka on laivaranta. Toiseen maailmansotaan asti laiva oli paras liikenneväline, kun kuljettiin kesäisin Lappeenrantaan. Laivarannan laituri kunnostettiin vuonna 1995, rannassa on myös uimaranta. Viereisellä Kapakkaniemellä poltetaan edelleen perinteinen juhannuskokko.

Kylässä kiertää 22 km:n pituinen suosittu ja hyvin merkitty vaellusreitti. Reitin varrella on kaksi laavua, joista toinen sijaitsee Riutanniemessä ja toinen Kurenlahdella. Myös hiihtämiseen on hyvät mahdollisuudet. Suosittu hiihtoreitti kulkee Riutanniemen laavulle, jossa voi levähtää ja paistaa makkarat.