Etusivu

Äitsaari sijaitsee Etelä-Karjalassa, Ruokolahden kunnassa. Kuntakeskuksesta saarelle on matkaa n. 11 km. Äitsaari on Etelä-Karjalan suurin saari ja yksi Suomen suurimmista sisäjärvien saarista. Wikipedian mukaan Äitsaari (74 km2) sijoittuu sijalle 7 (mikäli Soisalo lasketaan saareksi). Naapurisaarista samalla listalla ovat 17. Salosaari (26 km2), 29. Mietinsaari (18 km2) sekä 35. Härskiänsaari (15 km2). Äitsaarella voidaan laskea olevan 12 kylää; Savilahti, Vilkonmäki, Sopala, Kurjala, Terävälä, Soinila, Aisaniemi, Hännilä, Savolaisenniemi, Hannikylä, Lempiälä ja Ravali.

Äitsaari on perinteistä maatalousaluetta. Saarelle sijoittuu nykyisinkin suuri osa kunnan maanviljelyksestä. Toimivia lypsykarjatiloja saarella on vielä yhdeksän. Kasvava palveluiden kysyntä on mahdollistanut myös monien yritysten perustamisen alueelle. Väestö on maaseudulle tyypillisesti ikääntyvää mutta myös moni lapsiperhe on löytänyt kotinsa Äitsaarelta. Lähimmät koulut sijaitsevat Salosaaren Vaittilassa ja kuntakeskuksessa Rasilassa. Kauppa- ja työmatkat suuntautuvat pääasiassa kuntakeskukseen Rasilaan tai läheiseen kaupunkiin Imatralle.

Kesän koittaessa Äitsaaren ja lähiympäristön väkiluku moninkertaistuu kun kesäasukkaat saapuvat sankoin joukoin loma-asunnoilleen. Suurin osa vapaa-ajan asunnoista sijoittuu Saimaan rannoille vaikka saarella on myös kymmeniä järviä ja lampia. Vapaa-ajan asuntojen rakentaminen on edelleen vilkasta.

Äitsaarella on merkkejä ihmisen toiminnasta jo kivikaudella.  Korosniemestä on löydetty kivikautinen asuinpaikka ja Karoniemessä on tehty arkeologisia kaivauksia. Kolmiköytisienvuoren kalliomaalausta voi käydä katsomassa Sopalassa, opasteet paikalle alkavat Äitsaarentieltä.

Hännilän seuratalo tarjoaa tunnelmallisen paikan mm. perhejuhlille. Saaren toinen vanha koulu (Soinila) on partiolaisten hallinnassa ja toimii nykyisin Ruokolahden Erätovereiden leiri- ja koulutuskeskuksena.