Kirjavala-Kesusmaa

kirjavala2 Kirjavalan ja Kesusmaan maalaismaisemaa värittävät mäkien ja vaarojen väliin jäävät suuret peltoaukeat ja lukuiset lammet ja järvet. Kylästä aukeavat mahtavat näkymät Simpelejärvelle. Suur-Rautjärven rannoilla voi seurata lintujen arktista muuttoa.

Vaihtelevaan maatalousmaisemaan on jäänyt jälkiä ihmisen ja luonnon voimainponnistuksista. Lisää peltoa saadakseen kyläläiset kaivoivat 1800-luvulla Kirjavalan kanavan. Nyt kanavan varteen on kunnostettu viihtyisä 2 km:n mittainen luontopolku tulisijoineen ja näköalapaikkoineen. Luonnon voimasta todistavat Kesusmaan jääkauden aikaiset Mykkiinkivet – valtavat siirtolohkareet, joiden varjosta haettiin suojaa mm. isonvihan aikana. Molempiin on viitoitus valtatie 6:lta.

Kirjavalasta ja Kesusmaalta on matkaa Parikkalaan 20 km ja Savonlinnaan 70 km. Tärkeimmät perustarvikkeet saa palvelualttiista kyläkaupasta.

kirjavalaKirjavalan kanavan varteen on kunnostettu kanavapolku
500 asukkaan leppoisa, rauhallinen tunnelma tarttuu myös matkailijoihin ja uusiin asukkaisiin. Lapsille on rakennettu leikkikenttä ja aikuisille järjestetään erilaisia tapahtumia. Kesäisin kylän yhteisenä harrastuksena on kyykkä, talvisin mm. jumpataan ja sauvakävellään.

Maatalouden lisäksi kylillä on runsaasti pienyrittäjiä: mm. matkailun ohjelmapalveluita, retkiopastusta ja hevosyrittäjiä. Lisäksi kyliltä löytyy puusepänliike, automaalaamo, maansiirto- ja metsäkoneyrittäjiä, tilitoimisto, sähköasentaja, taidemaalari (ja taidenäyttely), hieroja ja taksiyrittäjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *