Tarnala

tarnala3  Tarnalan mäkinen, hyvin hoidettu maalaismaisema on valtakunnallisesti arvokas kulttuurimaisema, joka edustaa Laatokan karjalaista, monivivahteista luontoa. Maisemalle tyypillisiä ovat lehdot. Komeat maisemat Pien-Rautjärvelle avautuvat Kuposenmäeltä, jossa on myös kota virkistyjien käyttöön.

Tarnala on aina ollut maatalousvaltainen kylä. Edelleen karjatiloja on useita. Suurimmat yritykset toimivat puunjalostus- ja kuljetusaloilla. Reilun 200 asukkaan joukossa on maa- ja metsätalousyrittäjien lisäksi runsaasti pienyrityksiä: viinitila, aamiaismajoitusmahdollisuus, pitopalvelu, maansiirtoyritys, silkkipaino, korjaamoja ja partureita. Paluumuuttajat ovat huomanneet, että etätyö luonnistuu.

Lupsakkaita karjalaisia kauniissa maalaisympäristössä!

tarnala2Uudet asukkaat otetaan ilolla vastaan. Rauhallisen kylään voi ensin tutustua vuokralla asuen, mutta tonttejakin upeista maisemista löytyy. Akonpohjan taajamaan matkaa on 8 km, Parikkalan kuntakeskukseen 30 km ja Savonlinnaan 65 km. Koulupäivisin Parikkalaan kulkee linja-auto.

Tarnalalaisten harrastukset ovat luontopainotteisia. Pien-Rautjärven pohjoisosassa, Pohjanrannan lintutornista voi tarkkailla Natura-kohteen linnustoa. Hyviä lintujen tarkkailupaikkoja ovat myös aikoinaan järvestä vallatut Jyrkilän lietteet. Kalastus- ja metsästysmahdollisuudet ovat hyvät, maasto soveltuu erityisesti sorsastukseen.

Urheiluseuran rakentaman 2 km:n valaistun ladun/kuntopolun varrella on laavu. Viikonloppuisin voi hiihtää myös pidemmän 11 km:n Kattilankieroksen. Kylässä on ampumarata.

Toimiva kylä ison taivaan alla

tarnalaKyläyhdistys, urheiluseura ja maa- ja kotitalousnaiset järjestävät erilaista toimintaa. Kyläyhdistys on toteuttanut useita kehittämishankkeita, joiden tukemana on rakennettu kuntopolut, laavu, kota, kävelysilta Huutosalmen yli, lintutorni ja suurimpana haasteena tietotupa lakkautetulle koululle. Tietotuvalla järjestetään atk-, kuvankäsittely- ja sukututkimuskursseja. Kuposenmäen kodalle kyläläiset kokoontuvat mm. lauluiltoihin ja uuden vuoden vastaanottajaisiin.

Tarnalalaiset elävät ison taivaan alla. Vanha sanonta ”Tarnalassa ku taivaan pankolla” liittyy kylämaiseman jylhyyteen. Sanonta elää edelleen mm. Tarnalan kyläkirjassa ja uusissa Tarnala -paidoissa.

Tarnalalaiset arvostavat yhteisöään ja ympäristöään. Kyläläiset, kesäasukkaat ja Tarnalan ystävät kokoontuvat ohjelmalliseen kesätapahtumaan Kokkosen lammelle, jossa on seurattu mm. näytelmää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *