Kuvin ja sanoin

Tälle sivulle kootaan vanhoja kuvia Vainikkalasta ja lyhyitä tekstejä. Kuvat aukeavat suuremmiksi napsauttamalla.

Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan VV&SS hankkeessa kerättyjä tarinoita Vainikkalasta noin 50-luvulta tähän päivään.

Klikkaamalla kuvaa pääset lukemaan VV&SS hankkeessa kerättyjä tarinoita Vainikkalasta noin 50-luvulta tähän päivään.

Suolamiehet 1971

Suolamiesporukka säkitysurakan jälkeen kesällä 1971. Vasemmalta Helge Ojanen, Harri Hietamies, Heikki Niinimäki. (kuva saatu Helge Ojaselta)

 

tammi13 - Kauppa takasivulle

Vainikkalan vanha Yhtymä 70-luvulla. (kuva Antero Pohjonen)

helmi13 - Leinosen kauppa

Leinosen kauppa 70-luvulla (kuva Antero Pohjonen)

helmi13 - Vainikkalan vanha kauppa

Vainikkalan vanha kauppa (kuva Antero Pohjonen)

helmi13 - Vänskän kauppa

Vänskän (myöh. Huomasen) kauppa 70-luvun lopulla. (kuva Antero Pohjonen)

maalis13 - VaiHistoria1

Isät opettavat poikia työntekoon. Onni ja Antero Pohjonen, sekä Väinö ja Pentti Vainikka. (kuva Ritva Kyllikiltä)

 

Julkaisimme kesäkuun Uutis-Vainikkalassa Maila Alvesalolta saadun vanhan kuvan, jossa esiintyy reippaita työmiehiä. Pyysimme myös lukijoitamme kertomaan meille, keitä kuvassa poseeraa. Pertti Vainikka lähetti toimitukselle täydellisen nimiluettelon: Ylärivi vasemmalta: Jukka Toivonen, Eino Kailio, Arvi Lyijynen, Reino Rikkinen, Mikko Toroi, Eino Tanskanen. Alarivi vasemmalta: Kauko Lyijynen, Ensio Tahvanainen, Veikko Partanen, Viljam Leino, Eemil Kiesi, Kyösti Vainikka, Erkki Pitkänen, Olavi Ravi.

maalis13 - VaiHistoria2

Vainikkalan hyppyrimäkien historia on pitkä ja kattava. Valitettavasti nykyään niitä ei kukaan enää pidä kuosissaan ja taitavat hyppääjätkin olla vähissä. Näin kuvan mäestä kertoo Ritva Kyllikki, Vaihteen Kalsun tiedoista: Tämä mäki oli kuulema Kivimäen rinteessä, elikkä suurin piirtein Sollon Valdeen talon paikkeilla. Mentiin kahta reittiä: Ylätuvan kautta tai Metsolan talon kautta. Näillä paikoilla oli myös lottien tähystystorni. (kuva Ritva Kyllikiltä)

 

Kuvassa Vainikkalan rautatieasema 60- ja 70-lukujen taitteessa. Vanha etualalla ja uudempi matala tiilirakennus taustalla. (kuva Aune Säteriltä)

 

 

 

2 thoughts on “Kuvin ja sanoin

  1. Kuva Vainikkalan hyppyrimäestä.

    Pidän arveluttavana tietoa, että hyppyrimäen kuva olisi Kivimäen rinteestä. Omien muistikuvien mukaan kuva olisi ennemminkin ns. Masan mäestä, mikä oli Ylä- ja Ala-Leinojen talon kohdalla Taliseen johtavan tien varrella. Masan mäki nimitys tulee taas Vainikan Martista, joka on Ylä-Leinon vanhin poika (muiden lapsien sukunimi on Timperi, sillä muistaakseni Masan äiti oli sotaleski, joka oli mennyt uusiin naimisiin. Onkohan muilla aikalaisilla pojilla (1944 – 1949) syntyneillä musitikuvaa Masan mäestä?

    • Kyllä, minustakin näyttää Masan mäeltä. Kivimäkihän on (oli ) ainakin silloin paljon jyrkempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.