Retkeilyreitti

 

Patikkapolkua Alajoen varressa Tuhkakankaan laavun luona

Patikkapolkua Alajoen varressa Tuhkakankaan laavun luona 

Kiekan taukopaikka Rikkilässä

Kiekan taukopaikka Rikkilässä

Myötävirtaan ry on rakentanut merkityn patikkareitin Vainikkalan Korpelantieltä Rikkilän Kiekkaan. Polku on merkitty sinisillä tolpilla ja maalauksilla puissa, matkan varrella on myös viitoitukset vaihtoehtoisille reiteille. Merkityn polun pituus on 3 kilometriä yhteen suuntaan. Matkan varrella voi nauttia vaikka nokipannukahveista tai nuotiomakkarasta Tuhkakankaan laavulla tai perillä Kiekan taukopaikalla, jossa retkeilijöitä palvelee kesällä 2013 valmistunut pöytä-penkkiyhdistelmä.

Rikkilän ja Simolan välillä ei ole merkittyä polkua, joten maastossa kuljetaan jokamiehenoikeuksin. Koko retkeilyreitin varrella Vainikkalasta Melkkolaan on yhteensä kolme laavua, yksi taukopaikka ja yksi lintutorni Simolassa Kotijärven rannalla. Reitti mukailee Alajokea, joka on loistava paikka kevät- ja syysmelonnalle, kun vesi on korkeimmillaan.

Melonta

Retkeilyreitin joet Sarvijoki (Melkkolasta Kotijärvelle) ja Alajoki (Kotijärvestä Vainikkalaan) tarjoavat loistavat mahdollisuudet jokimelontaan Kaakkois-Suomen raja-alueella. Melontareitin pituus on Melkkolan Suuri-Pyhäkala–järveltä Vainikkalan Telkjärvelle noin 19 km. Koko reitillä on korkeuseroa 21,3 m, koskia matkan varrella on 5. Joen varrella olevia koskia ei suositella laskettavaksi kanooteilla, vaan ne on turvallisinta kantaa kosken ohi.

Melontaolosuhteet ovat parhaimmillaan keväällä ja syksyllä runsaan veden aikaan. Melojien levähdyspaikkoina toimivat Tuhkakankaan laavun ja Kiekan taukopaikan lisäksi Alakosken laavu Simolassa ja Melkkolan laavu. Kaikissa paikoissa on nuotiopaikat ja kompostikäymälät.

Liittymällä Myötävirtaan ry:n jäseneksi voi käyttää yhdistyksen kanootteja reitillä jäsenmaksun hinnalla. Yhdistyksellä on kanootteja Simolassa (2 kpl), Rikkilässä (1 kpl) ja Vainikkalassa (3 kpl) kartassa merkityissä paikoissa.

Retkeilyreitin kartta. Numeroidut kohdat löytyvät alla olevasta pdf-esitteestä.

Retkeilyreitin kartta. Numeroidut kohdat löytyvät alla olevasta pdf-esitteestä.

Lataa retkeilyreitin esite täältä pdf-muodossa suomeksi tai englanniksi.

Tavoitteena sadan pöntön ”asuinalue” pikkulinnuille

Myötävirtaan ry:n Vainikkalan laavun itä- ja länsipuolelle, arviolta kahden kilometrin mittaiselle osuudelle on sijoitettu 60  – 70 kpl helposti huollettavaa pikkulinnun pönttöä. Tavoitteena oli saada Korpelantien sillan ja Kiekan laavun väliselle pol

Korpelantien sillan ja Kiekan laavun välisellä osuudella on tällä hetkellä lähes 70 pikkulinnun pönttöä.

Korpelantien sillan ja Kiekan laavun välisellä osuudella on tällä hetkellä lähes 70 pikkulinnun pönttöä.

kuosuudelle noin sadan pöntön pysyvä pikkulintujen asuntoalue vuoteen 2008 mennessä. Jotta tavoitteessa pysytään, vuotuinen pönttöjen vioittuminen aiheuttaa pöntöntekotarvetta jokaiselle vuodelle.

Pöntöt puhdistetaan vuosittain kevättalvella ja samalla arvioidaan pesintäprosenttia niissä. Paras pesintä on tähän mennessä havaittu olleen kesällä 2003. Huhtikuussa 2004 puhdistuksessa arvioitu pesintäprosentti oli n. 85. Vuosien 2005 ja 2006 puhdistuksessa arvioitiin prosentiksi 70-80.

Parhaaksi pöntön sijoituspaikaksi on todettu lähellä jokea olevat puut. Synkässä kuusikossa olevat pöntöt kelpaavat linnuille huonoiten, niille onkin jouduttu etsimään parempia sijoituspaikkoja.

Keväällä 2006 joen rantaan vietiin noin 15 kpl uutta pönttöä.

Pöntön alareunasta avautuva etukansi mahdollistaa helpon huollettavuuden

Pöntön alareunasta avautuva etukansi mahdollistaa helpon huollettavuuden

Retkeilyreitin varrelle kiinnitetyt pöntöt puhdistetaan kevättalvella edellisen vuoden pesinnän jäänteistä. Pöntön yksinkertainen rakenne mahdollistaa helpon huollon. Koko 60 – 70 pöntön puhdistusurakka on tehty muutamassa tunnissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.