Hölkkää ja Räminää toukokuun 26. päivä

Vainikkala-hölkkä saavuttaa 40 vuoden iän. Tätä merkkipaalua juhlitaan järjestämällä juhlahölkkä toukokuun 26. päivä, tutun Vainikkalan koulun toimiessa kisakeskuksena. Lähtölaukaus kajahtaa perinteitä kunnioittaen kello 12.00.

Sarjoja ovat kilpasarjat miehille ja naisille, miehille +50 ja naisille +40. Jokaisella juoksumatka on 10 kilometriä. Lisäksi viiden kilometrin kuntosarja ja kahden kilometrin perhelenkki kierrättävät hölkkääjiä ja ulkoilijoita tuttuun tyyliin. Osallistumismaksu on seitsemän euroa ja jokainen osallistunut on mukana usean loistavan palkinnon arvonnassa. Pääpalkintona on suurehko taulutelevisio. Lisäksi alueella liikkuu arvanmyyjiä, joilta voi ostaa arpoja yhden euron kappalehintaan. Arpajaisten pääpalkintona on kaasugrilli.

Hölkän lyhyt historiakertaus

Jo 1960-luvun lopulla suunniteltiin jonkinlaista kilpailutapahtumaa Vainikkalaan. Silloisina suunnittelijoina olivat esimerkiksi Eero Kultanen, Eero Laine, Mikko Vainikka ja Pertti Vainikka.

Ensimmäiset maininnat uuden juoksukilpailun toteutumisesta löytyvät keväältä 1972. Tuolloin kyläosaston puheenjohtajana toimi Pekka Ahola ja sihteerinä Pertti Sipiläinen.

Hölkkä toimi pitkään nimellä Niemijärven Ympärijuoksuna, sitten se vaihtui Niemijärvi-juoksuksi. Jossain vaiheessa Vainikkala-hölkkä-nimeen liitettiin myös sana piirikunnallinen

Aluksi oli kilpasarja. Sitten lisättiin miesten ja naisten hölkkäsarjat. Myöhemmin 1976 mukaan tuli myös kuntosarjan ”esi-isä”, harrastelijasarja.

Pääpalkinnon lahjoittajana toimi yli kymmenen vuoden ajan Luxuskone Sutinen & Tiippana.

Ensimmäinen ”virallinen” säilynyt mainos on vuodelta 1977. Ilmoituksen tekijän nimikirjaimet löytyvät julisteen alakulmasta. Olisikohan TTS Timo Tapani Suhonen…? Nykyinen tietokoneella tehty ilmoituspohja on säilynyt lähes samana vuodesta 2008.

Vuodelta 1977 löytyy myös ensimmäinen lehtileike. Otsikko oli ”Hölkkätempaus Vainikkalassa”. Kirjoittajana ”eku” eli Kieron Veijo.

Koululla esiintyi hölkän yhteydessä usein joku orkesteri, esimerkiksi vuonna 1977 Rytmihäiriö. Muita tuttuja kokoonpanoja ovat olleet Savanna Group ja Vainikkalan torvensoittajat. Kuuluisin esiintyjä oli Mikko Alatalo vuonna 2002. Vuonna 2011 yleisöä viihdytti väliajalla nuori taikuri Eetu. 30-vuotisjuhlahölkän suojelijana toimi Lasse Virén. Muita viihdyttäjiä ovat olleet muun muassa Karjalan Akka ja Veli Kuningas.

Osanottomaksua alettiin periä vasta vuonna 1978. Mukaan kisoihin pääsi viidellä markalla.

Samana vuonna pääpalkintona ollut radionauhuri arvottiin 200 ensin ilmoittautuneen kesken.

Ennen kuntosarjan lenkki oli Niemenkylän maitolaiturille ja takaisin, nykyäänhän se on ns. Aholan lenkki. Vuonna 2004 mukaan tuli 2 km:n perhelenkki. Miesten +50v ja naisten +40v-sarjat aloitettiin 2007, kun hölkkä täytti 35 vuotta. Vuosina 2007-2011 oli mukana myös nuorten alle 16-vuotiaiden sarjat tytöille ja pojille.

Ainoastaan neljä kertaa (tulosten mukaan) on joku keskeyttänyt kilpasarjan omalta osaltaan.

Miesten reittiennätys on säilynyt Ismo Toukosella.  Ainoa läheltä liipannut on vierailevan tähden, Ville Hautalan juoksema aika 30.00 vuodelta 1999.

Naisten 20 vuotta säilynyt Terttu Hytin vuoden 1984 reittiennätys rikottiin 2004-hölkässä. LUM:n Natalia Belova juoksi uudeksi ennätykseksi 35.41.

Eniten voittoja hölkän historiassa on kahminut miehistä Jukka Lautala (7 voittoa) ja naisista Mari Vahviala (10 voittoa). Lautalan vuosia ovat olleet 1984-86, 1990, 1994, 1995 ja 1997. Mari puolestaan on noussut palkintopallin ykköspaikalle 1995-2003 ja 2005.

Kevein arvaushedelmäpussi on ollut painoltaan 4,389 kiloa vuonna 1986 ja painavin 11,210 kiloa vuonna 1999. (Riennon arkiston mukaan) Hedelmäpussukan arvauskisa oli poissa ohjelmistosta vuosina  2004-2006. Vuonna 2003 järjestettiin aseman makasiinilla hölkkätanssit, iltajuhla Ukko-Pekassa 2007sekä juhlavuonna 2002 esiintyi aiemmin hölkkäpaikalla musisoinut Mikko Alatalo myös illalla ravintola Ukko-Pekassa.

Mainittakoon vielä, että vuosina 2004-05 hölkkä oli osana suurta Vainikkala-päivää, jota on paljonkin toivottu järjestettävän uudelleen.

Heti hölkän jälkeen rämisee ja paukkuu

Järjestyksessään viides Räminää & Pauketta-vestivaalit järjestetään hölkän kanssa samana päivänä, ei tosin yhtä aikaa, vaan iltapäivällä kello 14 alkaen. Kattaus on seuraavanlainen: Burn Out, Esa Niiva ENB, Crane & the Crew, Alcantaria, Station Wagon.

Paikalla palvelee räminäkioski, jossa virvokkeiden ja pikkueväiden lisäksi ovat myynnissä niin lippistä kuin t-paitaakin, edulliseen hintaan totta kai.

Lisäksi paljon toivottu jatkojuhla toteutuu tänä vuonna ravintola Ukko-Pekassa, jossa jamittelevat Haapajärven VPK, sekä soittajia aiemmin esiintyneistä orkestereista.

Toivotaan sään suosivan, että yleisö viihtyy kesäteatterimme katetussa katsomossa. Musiikista sen ei ainakaan pitäisi olla kiinni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *