Hallin rungon pystytys

1-vaihe: rungon pystytys

Maanantai-iltana 13.8.2012 kokoonnuttiin kuuden talkoolaisen voimin rakennustyömaalle katsastamaan tilannetta. Valut olivat kuivuneet ja niin aloitettiin alajuoksujen laitto ja valmistelutyöt rakennuksen rungon pystyttämiseksi. Runkopaketti oli saapunut keskiviikkona 8.8. – olihan siinä paketti poikineen ja palapeli kasattavaksi. Päätettiin, että torstaina 16.8. aloitetaan rungon pystytys.

Paikalle saapui 14 talkoolaista rakennushommiin. Niinpä töiden loputtua rungon pystytys oli siinä vaiheessa, että voitiin katsoa seuraavan vaiheen olevan kattoristikoiden asennus. Hyvä suoritus kaiken kaikkiaan!

Onhan tässä rakentamisessa paljon muutakin puuhaa ja asioiden hoitamista kuin vain nämä viralliset talkoopäivät. Myöhäisestä alkuun pääsemisestä huolimatta (mikä ei johtunut kyläyhdistyksen halusta aloittaa, vaan byrokratian rattaista) homma on edistynyt hyvin ja näyttää siltä, että saamme vesikaton päälle ja muutenkin rakennuksen sateelta suojaan ennen talven tuloa.

2-vaihe: kattorakenteet ja runkokatselmus

Kun 16.8. oli saatu hallin runko kolmelta sivulta pystyyn, seuraavana työvaiheena oli kattoristikoiden asennus paikoilleen.

Ensiksi piti saada rakennustelineet rungon ympärille, jotta voitiin asentaa kattoristikot paikoilleen. Cramolta saatiin putkitelineet, jotka pystytettiin talkoovoimin. Tämä ei ollut pieni homma, onhan rakennus 5 metriä korkea räystäältä.

Sitten vain ristikoita asettelemaan traktorinostimella ja miesvoimalla ristikot nousivat paikoilleen ja asettautuivat jokainen oikeaan paikkaan. Meillähän on hyviä ja osaavia talkoolaisia ollut riittävästi – niin mies- kuin kone- ja laitepuolellakaan ei ole tarvinnut turvautua ulkopuolisiin toimijoihin.

Ristikoiden asennuksen jälkeen rakennettiin eteläinen päätyseinän runko sekä kattorakenteen tuennat ja se jälkeen räystäät, aluskatteet sekä ruodelaudoitus. Nyt homma oli siinä vaiheessa, että perjantaina 14.9. pidettiin runkokatselmus, jossa kaupungin rakennusvalvonnan tarkastaja rakennusmestari Sakari Moisio hyväksyi runkotyön ja sanoi ”Jatkakaa vain, hyvin tehty”.

Ja miksipä ei olisi hyvin tehty, tämähän ei ole bisnes- ja voittoon pyrkivä hanke, kuten monet hallihankkeet ovat, vaan tämä on kyliemme yhteisesti talkoilla rakennettu, yhteiseen käyttöön tarkoitettu liikunta/monitoimihalli. Näihin runkotalkoisiin (yhteensä 8 eri talkoot) on osallistunut joka kerta 8 – 12 henkilöä. Kiitos meille kaikille, tästä se homma etenee yhteispelillä eteen päin.

3-vaihe: ulkoseinien laudoitus ja kattopellit

Tiistaina 18.9.2012 alkoi rakentamisessa niin sanottu kolmas jakso eli rungon suojaaminen.

Tuulensuojalevyjen laitto seiniin ja katon aluslaudoituksen teko aloitettiin siis 18.9. Talkoolaisia oli kokoontunut paikalle 15 henkilöä ja kaksi traktoria, tulostakin syntyi. Tämän jälkeen samanlaisia talkoita pidettiin vielä kolmet: 22.9., 29.9. ja 6.10. Sitten olivatkin räystäät ja katonalusrakenteet siltä osin valmiit, jotta kattopellit voitiin mitata ja tilata. Tästä kiitos talkoolaisille, joita oli käynyt näissä kolmissa talkoissa yhteensä 27.

Ulkoseinien laudoittaminen aloiteltiin 10.10., jolloin tehtiin pari alimmaista kierrosta ja suunniteltiin sähkötöiden urakkatarjousten aikatauluja sekä toteuttamista. Torstaina 11.10. aloitettiin oikein toden teolla ulkoseinien laudoittaminen kahdella naulaimella ja kahdessa ryhmässä – johan rupesi jälkeä syntymään. Tämähän on yksi niitä työvaiheita, jossa kaikkein parhaiten näkyy tehty työ ja kädenjälki.

No, hyvästä työtahdista ja talkooinnostuksesta huolimatta aikaa meni, koska seinäpintaa oli pitkälti ja korkealle. Kun vielä oli seiniä naputeltu kuuden talkoopäivän verran niin 24.10. olivat seinät uudisrakennuksen osalta nurkka- ja ikkunalautoja vaille valmiit. Vanha hirsimaja oli sateisesta syksystä johtuen ulkopuolelta niin märkä, että päätettiin sen ulkovuorin teko siirtää ensi kevääseen. Siinä välissä perjantaina 19.10. asennettiin uudisrakennuksen ikkunat paikoilleen.

Kattopellit sekä ekovillat seiniä varten olivat saapuneet työmaalle. Lauantaina 20.10. aloitettiin isomman puolen katonteko. Talkoolaisia oli paikalla yhteensä 13. Liikuntasalin katto saatiin valmiiksi oikein hyvin ja seuraavana lauantaina 27.10. palattiin hirsimajan ja liikuntasalin hirsimajaan yhdistävän huolto- ja eteisaularakennuksen katon tekoon.

Olikin huomattavasti haastavampaa rakentaa monenlaiset lappeet ja rontit, mutta meidän porukoissa on, kuten jo aikaisemmin on todettu, asiansa osaavia ammattimiehiä. Illansuussa kaikki oli kuitenkin valmista: talkoolaisia oli nytkin 12 ja muissakin talkoissa on ollut kiitettävästi osallistujia eli keskimäärin 8.

Nyt kun talkoolaisten osalta ulkopuoli on valmista tällä erää ja siirrytään siisteihin sisätöihin, on todettava, että vaikka vesisateita on ollut enemmän kuin laki sallii, silti ollaan saatu talkoissa paljon aikaiseksi ja melkein aina (yhtä kertaa lukuun ottamatta) kuivin varustein. Homma näyttää oikein hyvältä – paljon saadaan aikaiseksi kahvin ja pullan sekä makkaran voimalla, kun yhteishenki on hyvää ja innostus kovaa. Suuret kiitokset kuuluvat meille kaikille, sillä näyttää vahvasti siltä, että hankkeemme 2-vaihe Liikunta/monitoimisalin rakennushanke onnistuu.

T. Osmo