Kaukalon pystytystalkoot

Lauantaina 8.10.2011 pidettiin viidennet isommat talkoot, jossa pystytettiin jääkiekkokaukalon laidat ja muut asiaan kuuluvat rakenteet.

Edellisenä iltana saapuivat jääkiekkokaukalon laita-, ynnä muut tarvikkeet tehtaalta kentälle, kuudessa eri paketissa oli kasaamisohjeet mukana ja lauantaina kokoontuivat talkoolaiset kentälle pystyttämään kaukaloa. Tarvikekasa näytti melko suurelta ja urakka tuntui haasteelliselta, mutta meillä talkooväki ei säikähdä talkoiden suuruutta eikä vaikeutta, vaan työhön tartutaan sillä asenteella, että valmista kyllä tulee, kun tehdään. Ja se tulikin taas todistettua.

Ohjeita luettiin, mittauksia tehtiin ja kun alkuun päästiin, alkoi kaukalon laidat nousta pystyyn. Osa porukasta jakoi kuljetusautolla tarvikkeet paikoilleen ja toinen porukka kasasi laitaelementtiä yhteen.

Nämä olivat siinä mielessä kaikkein mukavimmat talkoot, että päästiin tekemään sitä mitä oli koko kesä valmisteltu useammilla talkoilla: päätavoite oli saada jääkiekkokaukalo pystyyn talveksi. Kymmenen talkoolaista ahersi koko päivän, yhdet kahvit juotiin välillä ja taas jatkettiin.

Homma oli mielenkiintoista ja innostavaa, kaarteet olivat mittatarkkaa työtä eli piti olla just eikä melkein. Samoin piti olla tarkkana reunamerkintöjen eli puna-, sini- ja maaliviivojen kanssa. Sää suosi talkoolaisia ja vaikka ohjeet olivat hyvät ja kaikki tuli kohdilleen, ilta tuli vastaan ja homma jäi vähän kesken. Siksi talkoita päätettiin jatkaa keskiviikkoiltana 12.10.2011 klo 17, jolloin tehtäisiin loput.

Keskiviikkona illansuussa palattiin taas kaukalolle 10 talkoolaisen voimin. Laitettiin päätyverkot paikoilleen ja asennettiin huoltoportti kohdilleen. Laidat oikaistiin ja tuettiin murskeella, loput murskeet tasattiin. Jääkiekkokaukalo on nyt valmis saamaan ensi jäänsä! Tämän lisäksi rakennettiin vielä uudet raput tulevan huoltorakennuksen eteen.

Sähköhommia ja ojankaivuuta

Meidän talkootyöt alkavat olla kohta tehty, mutta vielä on kaivon kopilla putkimiehillä asennus- ja eristyshommia sekä sähkö- ja valaistuspuolella kaapeliojan kaivuut, jotka kuuluvat kyläyhdistykselle. Varsinaiset sähkö- ja valaistusasennukset hoitaa Lappeenrannan Verkonrakennus Oy, kulut maksaa Lappeenrannan liikuntatoimi.

Verkonrakennustiimin vetäjä Petri Kankaanranta saapui urheilukentälle keskiviikkona 19.10.2011. Silloin katsottiin valaisinpylväiden sijainnit ja kaapeliojien paikat sekä tarkemmat työaikataulut. Kankaanranta tilasi kaapelit seuraavaksi päiväksi, joten kaapeliojien kaivuutyö oli valmis aloitettavaksi. Illansuussa iski kaivuri kuokkansa urheilukentän hiekkaan ja ojaa alkoi syntyä tasaiseen tahtiin.

Seuraavana päivänä jatkettiin. Sähköurakoitsija toi kaapelit ja mittasi ne valmiiksi ojiin laitettavaksi. Illalla ojat olivat valmiit ja kaapelit varttuivat ojien pohjilla täyttämistä. Seuraavana päivänä traktorimies kävi täyttämässä ja tasaamassa ojat, hommassa oli mukana myös kolme rivakkaa lapiomiestä.

 Syyskylvöjä

Nyt kun laidat oli saatu paikoilleen ja ilmatkin antoivat myöten, päätettiin myös heinänsiemen kylvää jalkapallokentälle valmiiksi kevättä varten itämään ja hyödyntämään kevätkosteus. Kylvöaika oli aika myöhäinen johtuen sateisesta syys- ja lokakuusta (yht. 180 mm). Kylvetty heinänsiemen ei ehdi orastamaan ennen talven tuloa, toisaalta talvikaan ei pääse hävittämään nuorta heinänalkua, kun heinänsiemen ei ehdi maan pinnalle. Kolmen miehen vakkaryhmä hoiti homman tyylillä ja taidolla.

Heinänsiementä oli saatu 30 kiloa lahjoituksena. Keväällä sitten sekin asia nähdään, vaikuttiko myöhäinen kylvöajankohta työn tulokseen. Ja ainahan voi korjata tilanteen, jos asia sitä vaatii. Näin olemme sopineet Hänen kanssaan, joka antaa kasvun kaikille, kuten heinällekin.

Yhteenveto

Nyt talkoohommat ovat tämän ensimmäisen vaiheen osalta tehty. Putkimiehet hoitavat vielä vesihommat ja kun saadaan sähköt marraskuun 2. viikolla (kuten on luvattu), homma on valmis.

Mitä tästä voisi vetää yhteen? Eri talkootapahtumia on ollut 23, työtunteja on karttunut yhteensä 1000, josta traktorityötä on noin 510 ja miestyötä 490 tuntia – huikea määrä! Tämä on osoitus hyvästä yhteishengestä ja osoitus siitä, mitä voidaan saada myös tänne haja-asutusalueen kylille, kun halutaan ja uskalletaan.

Kiitokset meille kaikille kyläläisille hyvästä ja onnistuneesta hankkeesta! Suurkiitos myös kaikille talkoolaisille ja muuten hengessä mukanaolleille! Ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista 🙂

Terveisin, Puheenjohtaja

Valmis kaukalo – vain jää puuttuu!